latinica  ћирилица
26/05/2015 |  20:00 | Autor: RTRS

Srbija bez naloga za hapšenje ne može da izruči Šešelja Hagu (VIDEO)

Vlada Srbije postupaće u skladu sa domaćim zakonima i principima međunarodnog prava, kada je u pitanju zahtjev Žalbenog vijeća Haškog tribunala za povratak Vojislava Šešelja u Sheveningen.
Vojislav Šešelj - Foto: TANЈUG
Vojislav ŠešeljFoto: TANЈUG

Ovo je poručio ministar pravde Srbije Nikola Selaković, nakon razgovora sa glavnim haškim tužiocem, Seržom Bramercom.

Advokat, Saša Obradović, koji je odlukom Vlade Srbije imenovan da vodi postupak vraćanja lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja u Hag, izjavio je da će Srbija postupiti po nalogu za hapšenje "ako ga i kada ga dobije". 

On je potvrdio da je juče stigla odluka Žalbenog vijeća Haškog tribunala koja, između ostalog, usvaja zahtjev Tužilaštva i nalaže Vladi Srbije da Šešelja odmah uhapsi bez nepotrebnog odgađanja, ali da još nije dobijen i nalog za hapšenje, prenose beogradski mediji. 

Ljerkarski tim Vojislava Šešelja upozorava da bi njegov povratak u Hag mogao da ima fatalne posljedice po lidera radikala. 

Zdravstveno stanje Vojislava Šešelja nije razlog za njegovo neizručenje Haškom tribunalu, navodi se u zahtjevu Žalbenog vijeća dostavljenom Vladi Srbije. Šešelj ponavlja da Srbija, od koje traže da ga isporuči u Hag, nije dala garancije za njegovo puštanje, a kao pravnik ne vidi ni osnov za njegovo izručenje.

Sa Vladom Srbije još nije imao kontakte i ne želi saradnju što nije slučaj i sa pravosudnim organima.

Ljekarski tim Vojislava Šešelja upozorava da prekid druge hemoterapije koju prima može da bude fatalan za njegov život.

Iz Kancelarije zaštitnika građana Srbije upozoravaju da ni poslije 12 godina još nije saopštena presuda Šešelju , što je nespojivo sa standardima suđenja u razumnom roku i pravičnim suđenjem.