latinica  ћирилица
27/05/2015 |  07:48 | Autor: RTRS

Opada nivo Une i Sane

Vodostaj Vrbasa u Delibašinom selu iznad je kote redovne odbrane od poplava za 26 centimetara, ali situacija nije zabrinjavajuća, rekao je šef Odsjeka Civilne zaštite u Gradskoj upravi Banjaluka Željko Katić.

On je naglasio da su vodostaji na području grada u opadanju, osim nivoa Vrbanje, koji je porastao za 20 centimetara. Katić je dodao da je to vjerovatno i razlog visine vodostaja Vrbasa.

"To je sve u nekim dobrim granicama, na ivici redovne odbrane od poplava", rekao je Katić na konferenciji za novinare.

On kaže da je povoljna i vremenska prognoza, te da se danas očekuje promjenljivo oblačno, sa povremenim sunčanim intervalima i uglavnom suvo vrijeme, a narednih dana predviđa se stabilizacija i razvedravanje.

U narednim danima očekuje se i povećanje vodostaja Save, zbog plavnog talasa iz Hrvatske.

Najviše kiše palo je u Doboju, oko 43 litra po kvadratnom metru. Poplavljena su poljoprivredna zemljišta i kuća na području dobojskog sela Bušletić, te oranice i putni pravci na području Prnjavora, Gračanice, Doboja i Ključa.

Vodostaj rijeke Sane u Prijedoru jutros u 8.00 časova iznosio je 360 centimetara sa tendencijom daljeg pada, s obzirom na prestanak padavina na ovom području.
Šef gradskog Odsjeka Civilne zaštite Dušan Vranješ potvrdio je da je vodostaj Sane sinoć oko 20.00 časova dostigao maksimum od 398 centimetara, nakon čega je nastupila stagnacija.

Prvi stepen odbrane od poplava u Prijedoru proglašava se kada vodostaj Sane dostigne nivo od 420 centimetara.

Vranješ je istakao da opadaju vodostaji Gomjenice, Miloševice i Puharske rijeke.

Vodostaj rijeke Sane u Prijedoru

"Usljed obilnih padavina prethodnih dana značajan dio površinskih voda zadržao su u zonama depresije - poljoprivrednim površinama na području mjesnih zajednica Tukovi, Raškovac i Brezičani", istakao je Vranješ.

On je dodao da, prema predviđanjima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, u narednom periodu neće biti padavina koje bi mogle značajnije uticati na porast vodostaja rijeka na području Prijedora.

"Bez obzira na to, Odsjek Civilne zaštite će u narednom periodu pratiti stanje vodostaja i prema ukazanim potrebana obavještavati gradonačelnika Prijedora i predlagati preduzimanje potrebnih mjera zaštite", rekao je Vranješ.

Vodostaji Une i Sane u Novom Gradu od jutros su u opadanju, podaci su lokalnog Centra za obavještavanje.
Vodostaj Une jutros iznosi 320 centimetara, a Sane 358 centimetara, što je oko metar ispod kote redovne odbrane od poplava.

Obje rijeke izlile su se juče popodne na pojedinim nižim dijelovima, uglavnom na obradivo zemljište.

Zbog izlivanja rijeke Sane u Vitasovcima od sinoć je u prekidu saobraćaj na putu Blagaj - Vitasovci - Radomirovac.