latinica  ћирилица
27/05/2015 |  09:33 | Autor: Večernje novosti

Rusi jačaju granice - na Kamčatki "S-400 trijumf".

Na Kamčatku su stigli sistemi "S-400 trijumf". U Rusiji zamah vojne industrije, najava proizvodnje dijelova do sada uvoženih iz Ukrajine.
S-400 Trijumf (foto: warspot.ru) -
S-400 Trijumf (foto: warspot.ru)

KAO što je bilo najavljeno, Rusija će ojačati svoje istočne granice. Na Kamčatku je stigao četvrti ešalon S-400, a uskoro dolazi, i posljednji peti. Ove godine će ruska armija dobiti 20 diviziona raketnih sistema S-400, i tako će se dvostruko poboljšati efikasnost protivvazdušne odbrane. "S-400 trijumf" je jedini sistem koji može da koristi više od četiri tipa raketa koji imaju različiti domet i težinu.

Zbog velikog nivoa automatizacije smanjen je broj posada koji opslužuju S-400. Rakete se mogu lako premještati jer su na moćnim tegljačima. S-400 je primljen u naoružanje ruske armije 2007. Prvi divizioni su bili u Podmoskovlju i zadatak im je bio da brane, ako zatreba, Moskvu. Inače "trijumf" je sposoban da pogađa sve leteće ciljeve, od krilatih raketa pa do bespilotnih letjelica, i to u bilo kojim vremenskim uslovima.

Ruska armija će dobiti i nove reaktivne višecjevne bacač e "tornado-s", koji će zamijeniti dosadašnje sisteme "Smerč", kalibra 300 milimetra.

Na nedavnom sastanku sa vojnim vrhom Rusije kao i predstavnicima vojno-industrijskog kompleksa, Putin je insistirao da ruska industrija što prije počne da proizvodi dijelove vojne opreme koju su do sada kupovali od Ukrajine i drugih zemalja. Zbog loših odnosa Moskve i Kijeva Ukrajina je prestala da prodaje motore za vojne brodove.


RUSIЈA i NATO su se najzad bar u nečemu usaglasili - vojne vježbe održavaju u isto vrijeme. Sjeverna alijansa je uključila oko 4.000 vojnika i više od 100 aviona u svoju vježbu pod nazivom "Arktički izazov", koja se održava u baltičkom regionu. U isto vreme i Rusija je pokrenula vojnu vježbu koja takođe uključuje veliki broj letjelica, više od 250 aviona i 12.000 vojnika u Tadžikistanu.

Traje i propagandni rat dve strane, pa je Blumberg objavio da Rusija, u želji da sakrije učešće svoje armije u Ukrajini, koristi mobilne krematorijume za uništavanje tijela poginulih vojnika.