latinica  ћирилица
27/05/2015 |  10:49 | Autor: SRNA

Bilt posrednik EU za Makedoniju?

Bivši švedski premijer Karl Bilt objavio je na svom "Tviter" nalogu da je sada vrijeme za otpočinjanje ozbiljnog posla na strategiji za prevenciju sukoba i rezoluciju za Makedoniju.
Karl Bilt  (Foto: Jonas Ekströmer - dn.se) -
Karl Bilt (Foto: Jonas Ekströmer - dn.se)

Prema pisanju skopskog internet portala "MKD", ovo može da se tumači da je evropski komesar za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini "pronašla" najavljenog posrednika EU za krizu u Makedoniji.

Bilt je 90-tih godina prošlog vijeka bio međunarodni posrednik za probleme na Balkanu.

Makedonski mediji objavili su, a Evropska komisija nije negirala, da putem Evropske službe za spoljne poslove /EEAS/ priprema slanje specijalnog predstavnika EU za Makedoniju, koji bi imao mandat da posreduje u rješavanju političke krize.

Za sljedeće runde liderskih sastanaka četiri vodeće stranke u Skoplju planira se prisustvo i specijalnog predstavnika EU čiji bi zadatak bio da ubijedi političke partije da Makedoniju vrate na put evroatlantskih integracija.

Četvrti sastanak lidera VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, SDSM-a Zorana Zaeva, DUI Alija Ahmetija i DPA Menduha Tačija trebalo bi da bude održan naredne sedmice.

Makedonija se nalazi u dubokoj političkoj krizi od prošlih prijevremenih parlamentarnih izbora, čije rezultate opozicija ne priznaje i ne učestvuje u radu Sobranja.

Kriza je intenzivirana krajem januara, kada je premijer Gruevski optužio Zaeva za pokušaj državnog udara, a lider opozicije počeo da objavljuje kompromitujuće snimke kojima optužuje premijera za kriminal i korupciju.