latinica  ћирилица
27/05/2015 |  11:48 | Autor: Agencije

EU i Švajcarska potpisale sporazum o razmjeni podataka o računima!

Švajcarska i Evropska unija danas su potpisale istorijski sporazum kojim će se povećati transparentnost novčanih tokova i ojačati sprječavanja poreskih utaja.
Švajcarska nacionalna banka - Foto: AP
Švajcarska nacionalna bankaFoto: AP

Prema sporazumu, obje će strane od 2018. godine automatski razmjenjivati informacija o bankovnim računima svojih građana. Ovaj sporazum praktično znači kraj švajcarske bankarske tajne za građane Evropske unije, što će utajivačima poreza onemogućiti skrivanje novca na računima u Švajcarskoj, što je bila uobičajena praksa.

"Danas potpisani sporazum početak je nove ere u poreskoj transparentnosti i saradnji između Švajcarske i EU. To je još jedan udarac utajivačima poreza, i korak ka poštenijem oporezivanju. Evropska unija imala je vodeću ulogu u uspostavi automatske razmjene podataka, u nadi da će je partnerske zemlje slijediti. Ovaj sporazum je dokaz da EU može ostvariti svoje ciljeve", izjavio je Pjer Moskovici, povjerenik Evropske komisije za ekonomska i monetarna pitanja.

Razmjena svih podataka o računima

Automatska razmjena podataka je jedan od najefikasnijih instrumenata u borbi protiv poreskih utaja. Prema ovom sporazumu, zemlje članice će na godišnjem nivou dobijati imena, poreske brojeve i datume rođenja svojih građana koji imaju račune u Švajcarskoj, a na raspolaganju će biti i informacije o stanjima na računu.

Evropska komisija je trenutno u pregovorima o sličnim sporazumima i s Andorom, Lihtenštajnom, Monakom, i San Marinom, za koje se očekuje da će biti potpisani do kraja godine.