latinica  ћирилица
27/05/2015 |  11:59 | Autor: RTRS

Doboj Istok: Klizište srušilo dvije kuće, izlila se Spreča

Sinoć za svega sat vremena klizište u Doboju Istoku u naselju Klokotnica, zaseoku Brđani srušilo je dvije kuće siromašnih ljudi, Naima Bešića i Mehe Hodžića.
Aktivirana klizišta u opštini Doboj Istok - Foto: nezavisne novine
Aktivirana klizišta u opštini Doboj IstokFoto: nezavisne novine

Iste noći po naredbi Opštinskog štaba obe porodice su evakuisane i smještene kod rodbine. Danas će im biti uručeni paketi sa hranom i novčna pomoć.

“U srušenim kućama više života nema. Spasili smo živu glavu, to je najvažnije. Moje je sve ostalo “zarobljeno“ u kući, samo smo ja i supruga uspjeli pokupiti nešto dječije odjeće“, kaže Meho Bešić, a Naimova supruga Ramiza sa komšijama pokušava spasiti najmještaj, što se spasiti može. Ovo je inače, prema riječima šef CZ-e Doboj Istok Sulejmana Delića 275 klizište na ovoj opštini, a prenose Nezavisne novine.

“Četvrtog maja ove godine zaselak Kapak poplavio je lokalni potok, odnio most, poplavio dvadeset kuća, poplavio školu. Sada je rijeka Spreča poplavila 100 hektara plodnog polja, a evo stigla su i klizišta. Teško je izboriti se sa svim prirodnim nedaćama“, kaže Delić.

Izlila se Spreča

Na području opštine Doboj-Istok izlila se rijeka Spreča i poplavila oko 10 hektara poljoprivrednog zemljišta, podaci su Kantonalnog operativnog centra Civilne zaštite Tuzlanskog kantona.
Vodostaj Spreče na mjernom mjestu Karanovac jutros je iznosio 234 centimetra i, u odnosu na jučerašnje mjerenje, niži je za 71 centimetar.

Mjere odbrane od poplava preduzimaju se na visini vodostaja Spreče od 300 centimetara.

Na području ove opštine aktiviralo se klizište u naselju Brđani, koje je oštetilo dva stambena objekta.

Stanari ovih objekata privremeno su iseljeni kod rodbine.

U Mionici, opština Gračanica, prijavljeno je klizište na poljoprivrednom zemljištu površine oko četiri dunuma.

U opštini Sapna prijavljeno je klizište na lokalitetu Žuje-Šarci koje ugrožava tri stambena objekta, dok je u naselju Rastošica prijavljeno slijeganje tla koje ugrožava stambeni objekat u kome niko ne stanuje.