latinica  ћирилица
27/05/2015 |  12:20 | Autor: Glas Srpske

SDA predlaže BiH bez entiteta

Na kongresu SDA, najveće bošnjačke partije u BiH koji je rano jutros završen, naglašeno je da će se ova stranka zalagati za novi Ustav BiH koji bi definisao "Republiku BiH" sa tri nivoa vlasti.
6. Kongres SDA - Foto: SRNA
6. Kongres SDAFoto: SRNA

Novoizabrani potpredsjednik stranke Šefik DŽaferović kazao je da će se SDA zalagati za novi Ustav koji bi definisao "Republiku BiH" sa tri nivoa vlasti, od kojih bi regionalni nivo činilo pet ili više multietničkih regija a lokalni bi činile opštine i gradovi. 

"O ustavnim promenama treba raspravljati u BiH a za razliku od nekih drugih stranaka mi predlažemo nešto što je dozvoljeno Dejtonskim sporazumom", mišljenja je DŽaferović.

Bakir Izetbegović, koji je izabran za predsjednika stranke, najavio je da će se SDA tražiti i da Srebrenica dobije "specijalni status". 

"Ostvarićemo saradnju sa drugim političkim strankama sa kojima je moguće postići dogovor i kojima je interes država BiH i koje su za EU i NATO", kazao je on.

Generalni sekretar SDA Amir Zukić obrazložio je da ta stranka zagovara "potpunu ustavnu reformu da bi država bila efikasnija". 

Kongres je izabrao rukovodstvo i usvojio 12 rezolucija i Programsku deklaraciju SDA.