latinica  ћирилица
27/05/2015 |  15:02 | Autor: TANЈUG

Šešelj: Odazvaću se pozivu srpskog suda za saslušanje

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao je da će se odzavati pozivu srpskog suda za saslušanje, u okviru procedure njegovog povratka u Hag, kada takav poziv dobije.
Vojislav Šešelj - Foto: TANЈUG
Vojislav ŠešeljFoto: TANЈUG

"Јoš nisam dobio poziv suda, a ako me sud pozove odazvaću se. Sudsku vlast ću poštovati, a izvršna kao da za mene ne postoji", rekao je Šešelj, novinarima ispred Palate pravde, prenosi Tanjug.

Upitan da li se sprema za Hag, Šešelj je rekao da ga to uopšte ne zanima i da se sprema samo za stranački kongres koji treba da bude održan u subotu, 30. maja.

Komentarišući ponašanje izvršne vlasti povodom naloga iz Haga da se vrati u pritvorsku jedinicu, Šešelj je ocijenio da bi vlast najviše voljela da se nikad nije ni vratio.

"Oni bi da ja odem, a da narod njih ne krivi. Јa odavde ne idem dobrovoljno. Da su nešto mislili nikad ne bi došli u situaciju u kojoj su sada," rekao je Šešelj.

Šešelj je danas došao u Platu pravde jer je želio da sviedoči na suđenju svom stranačkom zameniku Nemanji Šaroviću, zbog paljenja američke zastave 2012. godine.

Nemanja Šarović i Vojislav Šešelj (foto: Tanjug)

Međutim, Viši sud u Beogradu odbio je da Šešelja sasluša kao svjedoka, a odbio je i druge prijedloge za svjedočenje  okončavši izvođenje dokaza pregledom policijskog snimka događaja. 

Završnu riječ optužbe i odbrane sud je zakazao za 8. jul, nakon čega bi trebalo da izrekne prvostepenu presudu.

Na današnjem suđenju pregledan je policijski snimak sa skupa SRS kada su zapaljene i zastave NATO, EU i Kosova. Šarović je potvrdio da je on zapalio "plavo smeće sa žutom mrljom" (kosovsku zastavu) odnosno da se na snimku vidi njegova ruka kojom pali zastavu upaljačem.

Na snimku se vidi ruka drugog lica koje nosi SAD zastavu i prinosi je plamenu upaljača.

Šarović je prvobitno bio optužen za paljenje, osim SAD i zastava EU, NATO i Kosova, ali je u međuvremenu tužilaštvo odustalo od optužbe za paljenje te tri zastave jer to nisu države pa nema krivičnog djela.

On je danas insistirao da sud pribavi i televiziske snimke tog događaja kako bi se jasnije vidjelo ko šta radi, ali je sud taj prijedlog odbio.

Sud je nakon toga odbio prijedlog Šarovića da sasluša Šešelja, koji se dobrovoljno pojavio u sudnici želeći da potvrdi da je on iz Haga telefonom dao nalog da se zastave zapale.

Sudija ga je međutim, kao i Vjericu Radetu, kao ponecijalne svjedoke udaljila iz sudnice, a kasnije odbila prijedlog za njihovo salušanje.

Sud je takođe odbio Šarovićeve prijedloge za svjedočenje ambasadora SAD u Beogradu Majkla Kirbija, policajca koji je podnio krivičnu prijavu, zamjenika tužioca, državnog tužioca Zagorku Dolovac i funckionere SRS Vjericu Radetu i Zorana Krasića.