latinica  ћирилица
28/05/2015 |  10:06 | Autor: TANЈUG

Fabijus: Britanski referendum veoma rizičan

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus izjavio je danas da je britanski referendum o članstvu u Evropskoj uniji "veoma rizičan" i izrazio nadu da će Britanija ostati u Uniji.

"Saslušaćemo ga i vidjeti šta predlaže. Pokrenuo je taj referendum projekat, to je nešto veoma rizično. Nadamo se da će Britanija ostati u EU", rekao je Fabijus uoči za danas najavljene posjete britanskog premijera Dejvida Kemerona Parizu.

Fabijus je kazao da su građani Britanije navikli da im se govori da je Evropa loša stvar. "Onog dana kada budu trebali da odluče, postoji rizik da će da se izjasne da je Evropa loša stvar", dodao je Fabijus.

Britanija će najviše izgubiti ako napusti EU, ocijenio je Fabijus, ali i dodao da će se to odraziti i na Uniju, prenijela je agencija AFP.

"Britanija je vojna, diplomatska sila. Ako tako važna zemlja napusti EU, to će prouzrokovati izuzetno negativan utisak o Evropi", smatra Fabijus.

Kameron će tokom dana krenuti na evropsku turneju tokom koje će posjetiti Hag, Pariz, Berlin, Poljsku, gdje će sa zvaničnicima razgovarati o reformi EU uoči referenduma o članstvu Velike Britanije do kraja 2017. godine.

On planira da razgovara sa svih 27 lidera EU prije samita Evropskog savjeta krajem sljedećeg mjeseca i predstavi im planirane reforme kao što je ograničavanje imigracije u Veliku Britaniju.

Kraljica Elizabeta Druga je, izlažući zakonodavni plan novoizabrane vlade u parlamentu, objavila da će Velika Britanija do kraja 2017. održati referendum o članstvu u Evropskoj uniji.

"Zakon će biti donesen kako bi se obezbijedio referendum o članstvu u Evropskoj uniji prije kraja 2017", rekla je britanska kraljica u tradicionalnom govoru na početku rada parlamenta.