latinica  ћирилица
28/05/2015 |  11:37 | Autor: SRNA

Dom naroda PS BiH usvojio izmjene i dopune Zakona o policijskim službenicima

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su, u prvom čitanju i bez rasprave, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima BiH, koji bi trebalo da obezbijedi neophodne pretpostavke za efikasnije izvršavanje nadležnosti policijskih tijela i operativne primjene policijskih ovlaštenja.
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH - Foto: SRNA
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiHFoto: SRNA

U praksi se pokazalo da su neke odredbe ovog zakona nepotpune, neprecizne ili za čijim je postojanjem prestala potreba jer su regulisane drugim zakonima ili više nisu aktuelne.

Izmjenama i dopunama ovog zakona biće obezbijeđene neophodne pretpostavke za efikasnije izvršavanje nadležnosti policijskih organa i primjene policijskih ovlaštenja, kvalitativnog poboljšanja uređenja radnopravnog statusa policijskih službenika, uz istovremeno obezbjeđivanje neophodnog stepena zaštite prava policijskih službenika.

Zakonom se promoviše i ravnopravna zastupljenost žena i muškaraca u strukturi policijskih službenika.

Ovaj zakon usklađen je sa principima i standardima evropskog zakonodavstva u ovoj oblasti, a naročito standardima profesionalizacije, specijalizacije i depolitizacije policijskih struktura, te zaštite osnovnih prava.