latinica  ћирилица
28/05/2015 |  13:45 | Autor: SRNA

Vlada Srpske utvrdila Prijedlog zakona o jakim alkoholnim pićima

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o jakim alkoholnim pićima s ciljem unapređenja proizvodnje, eliminisanja nelojalne konkurencije, te razvoja postojećih kapaciteta za proizvodnju takvih proizvoda.
Sjednica Vlade Republike Srpske - Foto: SRNA
Sjednica Vlade Republike SrpskeFoto: SRNA

Osnovni razlozi za donošenje novog Zakona o jakim alkoholnim pićima su unapređivanje proizvodnje jakih alkoholnih pića, eliminisanje nelojalne konkurencije, razvoj postojećih kapaciteta proizvođača i unapređivanje proizvodnje i prometa, precizirajući postupak proizvodnje utvrđivanjem jasnih kriterijuma koje svaki proizvođač mora ispuniti i podići kvalitet proizvoda da zadovoljava potrebe i domaćeg ali i inostranog tržišta.

Vlada Srpske je na današnjoj sjednici odobrila realokacija sredstava od 7.681 KM Ministarstvu prosvjete i kulture za plaćanje avionskih karata do Moskve i nazad za deset učenika i jednog nastavnika koji će pohađati ljetnu školu za proučavanje ruskog jezika i kulture, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Gimnazija Svetitelja Vasilija Velikog, koja se nalazi u Odincovskom regionu Moskovske oblasti, organizuje ljetnu školu za proučavanje ruskog jezika i kulture, koja će biti održana od 15. juna do 3. jula, a troškove organizacije i održavanja ljetne škole snosi organizator.

Na sjednici je usvojen izvještaj "Željeznica Republike Srpske" o stanju bezbjednosti i urednosti željezničkog saobraćaja prema kojem je u prošloj godini registrovano ukupno 324 vanrednih događaja – 32 udesa i 292 nezgode.

Broj vanrednih događaja je u odnosu na pretprošlu godinu smanjen za četiri odsto.

 

ZA TREĆE I ČETVRTO ROĐENO DIЈETE IZDVOЈENO VIŠE OD 900.000 KM

Vlada Republike Srpske usvojila je informaciju o realizaciji mjere populacione politike "Fond treće i četvrto dijete" za prošlu godinu za koju je izdvojeno 910.688 KM za naknade majkama za treće i četvrto rođeno dijete.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta, koje je i izdvojilo taj novac u okviru mjera populacione politike, rasporedilo je u vidu jednokratne naknade koja se isplaćuje majkama i to 600 KM za svako trećerođeno dijete, odnosno 450 KM za svako četvrtorođeno dijete, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Projekat "Fond treće i četvrto dijete" realizuje se od 2006. godine, a u periodu od početka realizacije projekta do kraja prošle godine za ove namjene izdvojeno je više od 6,5 miliona KM.

U periodu realizacije ovog projekta do kraja prošle godine u Srpskoj je rođeno 11.307 djece trećeg reda rođenja i 2.377 đece četvrtog reda rođenja.

Prije početka realizacije pomenutog projekta, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u periodu 1998-2006. godina, u prosjeku se godišnje rođalo oko 1.200 djece trećeg reda rođenja i 250 đece četvrtog reda rođenja.

To pokazuje da je realizacijom ovog programa u praćenom vremenskom periodu primjetan porast rađanja đece trećeg reda, odnosno četvrtog reda.