latinica  ћирилица
28/05/2015 |  13:55 | Autor: Dojče vele

EU od Hrvatske očekuje ozbiljne reforme

Njemački list FAZ donosi poduži popis ozbiljnih zamjerki Evropske komisije na račun Hrvatske te isto tako dugu listu zahtjeva za reformama. I prenosi ocjenu stručnjaka da reforme neće biti tako brzo provedene, prenosi DW.
EU - Hrvatska - Foto: ilustracija
EU - HrvatskaFoto: ilustracija

"Posebno su ozbiljni 'rizici u odnosu na slabu konkurentnost, visoki vanjski dug i sve veći javni dug'. Komisija je nezadovoljna i borbom protiv korupcije, pravnom sigurnošću i tržištem rada. Pravila za prijevremeni odlazak u penziju su previše velikodušna, a plate su u krizi prebrzo rasle", prenosi njemački dnevnik Frankfurter Algemajne Cajtung  iz najnovijih preporuka Evropske komisije za Hrvatsku. List podsjeća da će u petak u Zagrebu boraviti potpredsjednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis. FAZ nadalje piše kako Komisija kritikuje da je "Zagreb uvijek iznova obećavao poboljšanja, ali da reforme nisu ispunile očekivanja". "Ako Hrvatska nastavi s nepoštivanjem budžetske discipline, Brisel bi joj mogao zamrznuti isplate iz fondova EU-a", upozorava njemački list.

Brojne zamjerke

List nadalje prenosi ocjenu da "Zagreb previše troši i premalo zarađuje" te donosi podugački popis onoga što prema mišljenju stručnjaka ne funkcioniše: "Kontrola izdataka je manjkava, mnoga sredstva nestaju između nivoa državne uprave. Porez na nekretnine je među najnižima u EU-u, suzbijanje prevare kod naplate PDV-a ne napreduje. Istovremeno preduzeća pate zbog bezbrojnih davanja i predugih postupaka pred trgovačkim sudovima. Stečajno pravo se treba modernizovati. Osim toga, i dalje ima previše rada na crno."

Prema pisanju FAZ-a, Komisija smatra da je nadzor nad javnim preduzećima nedovoljan, a nije zadovoljna ni stanjem u zdravstvu, finansijskom sistemu i obrazovanju.

Zoran Milanović, Kolinda Grabar Kitarović

List piše da analiza Komisije sadrži i preporuke hrvatskoj vladi, među kojima je i ona da napokon sanira državni budžet, uskladi plate s produktivnošću, reformira socijalno osiguranje te poveća efikasnost i kvalitet pravosuđa.

"Samo Hrvatska i Grčka već šest godina u recesiji"

FAZ je o tome razgovarao s Dušanom Reljićem, šefom briselske kancelarije Zavoda za nauku i politiku. On je izrazio sumnju u to da će vlada premijera Zorana Milanovića brzo poduzeti nužne korake i podsjetio da se u Hrvatskoj za koji mjesec održavaju parlamentarni izbori. 

"Ne mogu zamisliti da će poljuljani socijaldemokrati još prije izbora najaviti programe štednje s takvim velikim rezovima", ocijenio je Reljić.

"Hrvatska je pored Grčke jedina članica EU-a u kojoj šest godina vlada recesija. Za to su krive i vlastite pogreške, ali i jednostrano usmjeravanje prema EU-u, kaže Reljić. Vlada je izgradila skupe autoputeve koji su u dovoljnoj mjeri iskorišćene samo četiri mjeseca u godini. 'Ti milioni su mogli biti produktivnije potrošeni'", prenosi FAZ zaključke Dušana Reljića.