latinica  ћирилица
28/05/2015 |  15:35 | Autor: SRNA

Zvizdić: Saradnja važna za stabilnost regiona

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je na Bečkom ekonomskom forumu u Tirani da je dobrosusjedska saradnja izuzetno važna za stabilnost zapadnog Balkana što će omogućiti da pred investitorima nastupaju zajedno i jedinstveno.
Zvizdić u Tirani - Foto: SRNA
Zvizdić u TiraniFoto: SRNA

Obraćajući se učesnicima panela "Od Berlina do Beča: Vraćanje geopolitičke izvjesnosti zapadnom Balkanu" Zvizdić je istakao da ovakvi sastanci govore o otvorenosti i spremnosti zemalja zapadnog Balkana da sarađuju na svim poljima i da se i u političkom i društvenom, a posebno ekonomskom smislu, udružuju i stvaraju jedno jedinstveno tržište koje može biti privlačno za strane investitore.

Zvizdić je govorio i o promjeni prioriteta u BiH i istakao da Savjet ministara trenutno ima tri ključna prioriteta, od kojih je prvi dinamički razvoj i realizacija onih zadataka koje ima na putu EU integracija, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

On je rekao da su drugi ključni prioritet ekonomske reforme sa kojima će se poslovno okruženje promijeniti i sa kojim očekuje da BiH postane zemlja privlačna za investitore.

Zvizdić je naveo da je treći ključni prioritet vladavina prava i borba protiv korupcije i svih drugih oblika kriminala i terorizma, te dobrosusjedska saradnja.

On je istakao da će BiH podržati sve projekte koji BiH povezuju sa susjedima i naveo ponovni zahtjev za Јadransko-jonski autoput koji bi zbog brojnih prednosti trebalo da prolazi kroz BiH.

Zvizdić je rekao da BiH podržava i zajednički projekat sa Srbijom, a to je izgradnja željezničke pruge Beograd - Sarajevo - Čapljina - Ploče.

Zvizdić je dodao da su balkanske zemlje pokazale spremnost za saradnju, ne samo u smislu infrastrukturnog, nego i ekonomskog i socijalnog razvoja.

Domaćin sastanka u Tirani je premijer Albanije Edi Rama, a prisusvuju i premijeri Srbije, Crne Gore, Makedonije, te samoproglašenog Kosova.