latinica  ћирилица
28/05/2015 |  15:39 | Autor: SRNA

Crna Gora- Strani radnici mogu raditi tokom turističke sezone

Skupština Crne Gore usvojila je danas predložene izmjene Zakona o strancima kojima se primjena njegova dva člana odgađa do 1. novembra.

Usvajanjem izmjena Zakona odgođena je primjena propisane obaveze da se dozvola za privremeni boravak i rad stranaca radi njihovog zapošljavanja i sezonskog zapošljavanja izdaje samo ako na evidenciji Zavod za zapošljavanje nema nezaposlenih crnogorskih državljana koji ispunjavaju uslove za zasnivanje radnog odnosa na tom radnom mjestu.

Izmjenama, koje su predložili poslanici Socijalističke narodne partije predviđena je privremena suspenzija članova 64 i 66 Zakona koji je stupio na snagu 1. aprila, dok je Vlada sredinom maja donijela odluku o odgađanju njegove primjene do novembra.

Sporan je bio i izuzetak koji se odnosio na zapošljavanja izvršnih direktora stranih kompanija registrovanih u Crnoj Gori i rukovodećeg kadra u njima.

Iz Demokratske partije socijalista  je rečeno da je svaki zakon kvalitetan onoliko koliko je primjenjiv u praksi, a da je Zakon o strancima od početka primjene pokazao određene nedostatke, zbog čega bi trebalo raditi na njegovom etapnom prilagođavanju koje bi se zasnivalo na potrebama poslodavaca.