latinica  ћирилица
28/05/2015 |  18:28 | Autor: SRNA

Miler: "Gasprom" nema konkurenciju

Predsjednik Upravnog odbora kompanije "Gasprom" Aleksej Miler izjavio je danas u Beogradu da je izvoz ruskog gasa na evropsko tržište u porastu i naglasio da postoji potreba za novim gasovodima između Rusije i Evrope, o čemu će se pregovarati.
Aleksej Miler (FOTO: gazprom.com) -
Aleksej Miler (FOTO: gazprom.com)

On je na Međunarodnom biznis kongresu na panelu o budućnosti evropskog energetskog sektora naglasio da ostali projekti za isporuku gasa nisu konkurentni projektima koje "Gasprom" planira i koje će realizovati, prenose beogradski mediji.

Miler je pritom ukazao na značaj realizacije "Sjevernog toka", posebno u kontekstu činjenice da se stalno pomjeraju rokovi početka izgradnje gasovoda "TAP", koji treba da dopremi gas iz Azerbejdžana za evropske potrošače.

"Prije četiri godine bio je plan da taj gasovod počne da radi 2017. godine. Sada je taj rok pomjeren na 2021. godinu i to pomjeranje može da se nastavi u nedogled", rekao je Miler.

On je ukazao da je učešće ruskog gasa na evropskom tržištu prošle godine dostiglo oko 30 odsto, a procjenjuje se da će i dalje nastaviti da raste.

"Za pet mjeseci ove godine `Gasprom` je povećao isporuku gasa na evropsko tržište za pet odsto u odnosu na 2014. godinu, a od 2000. godine učešće ruskog gasa u Evropi poraslo je za 17 odsto", naglasio je Miler.