latinica  ћирилица
28/05/2015 |  21:52 | Autor: SRNA

Beograd- Počele 11. Duhovske svečanosti

U Porti crkve Svete Petke na Kalemegdanu večeras su svečano otvorene 11. Duhovske svečanosti kojim Srpska pravoslavna crkva počinje obilježavanje velikog crkvenog praznika Pedesetice ili Duhova.
Crkva Ružica, Beograd - Foto: Wikipedia
Crkva Ružica, BeogradFoto: Wikipedia

Okupljenima pred crkvicom Svete Petke, koju mnogi smatraju centrom pravoslavne duhovnosti Srba, blagoslov je dao protojerej stavrofor Radomir Popović, koji je naglasio da su Duhovi, koji će pravoslavni vjernici sa radošću dočekati u ponedjeljak, 1. juna, po Novom zavjetu predstavlja i rođendan Nove crkve.

"Tako je bilo od početka veka i biće do kraja vremena. Neka blagoslov ove svetinje bude sa vama i u vama", poručio je protojerej stavrofor Popović.

Srpski kompozitor Svetislav Božić rekao je da mu je čast što učestvzhe u Duhovskim svečanostima, utoliko više jer se one održavaju u porti crkve Svete Petke, a podno crkve Ružice, koje su, kako je rekao, središte pravoslavnog bića i najdirektnija veza Srba sa Svetim Savom.

Tokom večeri publici su se kroz patriotske i religiozne sadržaje predstavili Hor "Stanković", koji djeluje pri crkvi Ružica, te horovi Desete Beogradske gimnazije i OŠ "Lazar Savetić" iz Zemuna, kao i popularna muzička grupa Legende.

U narednih pet dana, koliko će Duhovske svečanosti trajati, publika će moći da uživa u raznovrsnom programu u kom će kroz besjede na razne teme učešće uzeti najviši predstavnici SPC, ali i brojne ličnosti iz oblasti kulture i javnog života Srbije.