latinica  ћирилица
10/06/2015 |  12:34 | Autor: SRNA

23 godine od osnivanja Druge oklopne brigade VRS (VIDEO)

Polaganjem vijenaca na spomen-ploču poginulim borcima Vojske Republike Srpske i na grob generala Slavka Lisice na banjalučkom groblju Sveti Pantelija danas je počelo obilježavanje 23 godine od osnivanja Druge oklopne brigade VRS.
Banjaluka: Savčić polaganje vijenaca - Foto: SRNA
Banjaluka: Savčić polaganje vijenacaFoto: SRNA

Vijence su položili ratni komandant Druge oklopne brigade VRS Borislav Kojić, predsjednik Boračke organizacije Srpske Milomir Savčić, predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske, grada Banjaluke, Gradske boračke organizacije Banjaluke, te predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH.

Ratni saborci i članovi porodice na grob generala Slavka Lisice prislužili su svijeće i položili vijence.

Parastos za sve poginule i umrle pripadnike ove brigade služen je u Spomen-sobi u studentskom kampusu banjalučkog univerziteta.

Druga oklopna brigada formirana je na današnji dan na Manjači, a kroz brigadu je prošlo oko 2.500 boraca. Na ratištu je bila do novembra 1995. godine, 99 njenih pripadnika je poginulo, a 345 ranjeno.

Druga oklopna brigada učestvovala je u borbama za probijanje Koridora i borbama za oslobađanje Doboja i Broda.

SAVČIĆ: OGROMAN DOPRINOS STVARANjU SRPSKE

Predsjednik Boračke orgnizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je da Prva i Druga oklopna brigada predstavljaju simbol oklopno-mehanizovanih jednica Vojske Republike Srpske /VRS/ koje su dale ogroman doprinos stvaranju Srpske.

"Iskustva iz proteklog rata govore da se veliki broj Srba mnogo sigurnije osjeća kada se u njihovoj blizini nalazi tenk i kada svojim ubojitim vatrenim sredstvima može pružiti odgovarajuću podršku", rekao je Savčić, nakon polaganja vijenaca na spomen-ploču poginulim borcima VRS na banjalučkom groblju Sveti Pantelija, povodom obilježavanja 23 godine od osnivanja Druge oklopne brigade VRS.

Savčić je podsjetio da je bitka za koridor prva operacija VRS i da je spajanjem teritorija Republike Srpske na istočnom i zapadnom dijelu ostvaren prvi uslov da Srbi stvore državu na ovim prostorima.

"Proboj koridora i učešće svih jedinica u toj operaciji je nemjerljiv za stvaranje Republike Srpske, jer su probojem koridora uspostvljene granice i stvorene konture Republike Srpske" zaključio je Savčić.

Ratni komandant Druge oklopne brigade VRS Borislav Kojić rekao je da ova jedinica, izvršavajući sve postavljene zadatke i ciljeve, bila jedna od najjačih brigada VRS.

"Na mjestima gđe je bila Druga oklopna brigada VRS nije bilo šansi da neprijatelj prođe", istakao je Kojić.

On je rekao da dje Druga oklopna brigada formirana na današnji dan na Manjači i da je kroz brigadu prošlo oko 2.500 boraca.

Kojić je podsjetio da je brigada na ratištu bila do novembra 1995. godine, da je više od 110 njenih pripadnika poginulo i više od 345 teže i lakše ranjeno.

On je dodao da je Druga oklopna brigada učestvovala u borbama za probijanje Koridora i borbama za oslobađanje Doboja i Broda.