latinica  ћирилица
18/06/2015 |  13:48 | Autor: SRNA

Rusija počinje istragu američkog spuštanja na Mjesec

Rusija počinje istragu oko američkog spuštanja na Mjesec 1969. godine, a posebno je interesuju izbrisani originalni snimci slijetanja astronauta na Zemljin satelit - navode ruski mediji.
Mjesec (ilustracija) -
Mjesec (ilustracija)

Portparol Odbora za istraživanja ruske vlade Vladimir Markin navodi da je prilično sumnjiv nestanak originalnog snimka slijetanja.

"Mi ne tvrdimo da Amerikanci nisu sletjeli i snimili film o tom događaju. Ali smatramo da je to u naučnom i kulturološkom smislu bitno za cijeli svijet i da je naslijeđe cijelog čovječanstva" - objašnjava Markin.

Kako prenosi list "Izvestija", cilj istrage jeste da se otkrije šta se zapravo dogodilo sa originalnom snimkom slijetanja.

NASA je 2009. godine navela da su obrisali originalne snimke prvog slijetanja na Mjesec kao i 200.000 ostalih snimaka, kao i da su kopije kvalitetnije od originala.

"Kopije slijetanja na Mjesec koje je NASA potom napravila puno su kvalitetnije i bolje od originala koji su nestali", pravdali su se iz Nase.

Ali, to je "podgrijalo" stare sumnje u američku verziju slijetanja na Mjesec i izazvalo niz pitanja o tom događaju, koja su prethodno već utihnula.

Iz Nase naglašavaju jedinstvenost stijena sa Mjeseca koje su donijeli i navode da je to najbolji dokaz.

"Mjesečevo kamenje apsolutno je jedinstveno i razlikuje se od zemaljskog u mnogim aspektima", saopšteno je iz Nase.

Neki analitičari smatraju da je ruski interes za obrisane origanale slijetanja na Mjesec zapravo odgovor Kremlja na miješanje pravosuđa SAD u rad FIFE i prijetnje da će Rusije ostati bez domaćinstva Svjetskog prvenstva u fudbalu 20018. godine.