latinica  ћирилица
19/06/2015 |  12:21 | Autor: Agencije

Dodik-Lavrov u Sankt Peterburgu: Rezolucija o Srebrenici potpuno neprihvatljiva za Rusiju (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je u Sankt Peterburgu sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.
Sastanak Dodika i Lavrova u Sankt Peterburgu (foto: www.predsjednikrs.net) -
Sastanak Dodika i Lavrova u Sankt Peterburgu (foto: www.predsjednikrs.net)

Predložena Rezolucija o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija zakomplikovaće situaciju na Balkanu i ona je apsolutno antisrpska, izjavio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

- Razgovarali smo o situaciji u Savjetu bezbjednosti gdje se vrše pokušaji da se progura rezolucija tempirana za godišnjicu događaja u Srebrenici. Rezolucija je apsolutno antisrpska, rekao je Lavrov.

Poslije sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Petersburgu, Lavrov je naveo da je "ton (duh)rezolucije apsolutno antisrpski".

- Ona tumači događaje na krajnje pogrešan način, čak i sa pravnog stanovišta. Ovi događaji su dati na procjenu Savjetu bezbjednosti UN, rekao je Lavrov.

Lavrov vjeruje da Rezolucija može da izazove nova međuetnička trvenja na Balkanu s obzirom na talas nacionalističkih raspoloženja koja su primijećena u tom dijelu Evrope, javila je ruska novinska agencija Tas s.

- Dobra je prilika da razmijenimo mišljenja o situaciji u Bosni i Hercegovini i na Balkanu uopšte, uzimajući u obzir jasan talas etničkog nacionalizma koji smo uočili na terorističkim događanjima u Zvorniku i nedavno u Makedoniji, objasnio je Lavrov.

Prema njegovim riječima "u tom kontekstu svakako će, dosljedno, nastaviti sa linijom očuvanje osnovnih principa Dejtonskog sporazuma".

I Dodik je, sa svoje strane, skrenuo pažnju na alarmantno stanje uzrokovano od Islamske države koja u svojim redovima ima oko 380 ljudi iz BiH.

- To svjedoči o prijetnji po sve nas, upozorio je Dodik, navodi Tas s.

PRIЈEDLOG REZOLUCIЈE NIЈE USAGLAŠEN MEĐU ČLANICAMA SAVЈETA BEZBЈEDNOSTI

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da prijedlog rezolucije o Srebrenici nije usaglašen u okviru članica Savjeta bezbjednosti UN.

- Prijedlog ovakav kakav je dostavljen nije usaglašen i to sam danas čuo od ministra inostranih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova. Taj prijedlog je unilateralan i neprihvatljiv i, u suštini, zloupotrebljava neke ranije dogovore u okviru Savjeta bezbjednosti da se minutom ćutnje oda počast svim žrtvama ratova u BiH i regionu, rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da je ova rezolucija došla iznenada, jer je raniji dogovor bio samo odati počast svim žrtvama minutom ćutnje, a ne rezolucijama.

- Prijedlog rezolucije je nedopustiv i samo pravi raskol u BiH. Njegovo usvajanje dovelo bi do još veće osionosti i neopravdanog pritiska na Srbiju i Republiku Srpsku i mi to moramo da obacimo. Mene raduje činjenica da smo svi - kako vlast u Republici Srpskoj tako i predstavnici Srpske na nivou BiH, jedinstveni u tom stavu i mi ćemo morati do kraja da to iznesemo da bi naš stav bio vidljiv", istakao je predsjednik Srpske.

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je predložena rezolucija o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN apsolutno antisrpska i da će zakomplikovati situaciju na Balkanu.

Lavrov vjeruje da rezolucija može da izazove nova međuetnička trvenja na Balkanu s obzirom na talas nacionalističkih raspoloženja koja su primijećena u tom dijelu Evrope.

- Ako želimo da izliječimo rane koje je nanio rat od 1992. do 1995. godine onda je apsolutno neophodno da poštujemo sjećanja na sve žrtve ovog rata bez obzira na etničku pripadnost, rekao je Lavrov novinarima nakon sastanka sa predsjednikom Srpske.

On je naglasio da se mora uzeti u obzir i 20 godina od Dejtona i neophodnost sveopšteg pomirenja, zajedničke saradnje i očuvanja mira.

- Stoga, moram da naglasim, da će Rusija kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma raditi na tome i to promovisati, poručio je Lavrov.