latinica  ћирилица
24/06/2015 |  12:52 | Autor: RTRS

Mađarska diže ogradu sa Srbijom što prije

Mađarska u potpunosti poštuje sve svoje obaveze u okvirima EU, ali je suočena sa problemom nedovoljnih kapaciteta za prihvatanje velikog talasa migranata koji dolaze iz Srbije, izjavio je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Radimo na tome da što prije riješimo ovaj ozbiljan tehnički problem i problem sa kapacitetom, kako bismo mogli da ispoštujemo sve aspekte EU u vezi sa imigracijom", rekao je Sijarto na konferenciji za novinare poslije sjednice Vlade Mađarske.

Budimpešta je juče suspendovala na neodređeno vrijeme prihvatanje azilanata koje nazad šalju ostale članice EU, zbog čega je Austrija protestovala.

Sijarto je rekao da je Mađarska obaviještena da Austrija i još deset članica Unije planiraju da pošalju ilegalne migrante nazad u Mađarsku.

"Mi se s tim ne slažemo", rekao je Sijarto i dodao da te migrante treba poslati u Grčku, jer je to prva zemlja EU u koju su ušli.

Austrija je danas zbog ove situacije pozvala na razgovor mađarskog ambasadora u Beču.

Mađarska diže ogradu sa Srbijom što prije

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da je vlada u Budimpešti odlučila da podigne privremenu ogradu na granici sa Srbijom što je prije moguće kako bi zaustavila dolazak imigranata.

Sijarto je rekao da je potrebno promijeniti nekoliko zakona prije početka izgradnje, mada nije rekao kada bi radovi mogli početi.

On je rekao da ograda nije "bilateralno pitanje" sa Srbijom, s kojom, kako je naveo, "odnosi nikada nisu bili dobri kao sada".

Sijarto je rekao da je u Mađarsku ove godine ušlo 61.000 ilegalnih imigranta, skoro svi preko Srbije.

Većina onih koji su zatražili status izbjeglice u Mađarskoj, brzo su otišli ka zapadnoevropskim državama.

Izvor: Srna, Beta