latinica  ћирилица
25/06/2015 |  07:46 | Autor: RTRS

Okončana posebna sjednica NSRS (VIDEO)

Narodna skupština Srpske usvojila je, sa 44 glasa za, 12 protiv i 18 suzdržanih, zaključke vladajućeg bloka u kojem Parlament smatra da su inkriminisani događaji imali za cilj destabilizaciju RS, da nije bilo političke korupcije prilikom formiranja Vlade.
Sjednica NSRS - Foto: RTRS
Sjednica NSRSFoto: RTRS

NS RS daje podršku MUP-u i Specijalnom tužilaštvu RS u rasvjetljavanju svih okolnosti u vezi sa nelegalnim prisluškivanjem i tonskog snimanja predsjednice Vlade. Ovim je okončana posebna sjednica NSRS na kojem je raspravljano o Informaciji o “kupovini” narodnih poslanika prilikom izbora Vlade”na prijedlog opozicije.

 -----

Dinamična rasprava u nastavku Osme posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj poslanici razmatraju Informaciju o navodnoj "kupovini" poslanika prilikom izbora Vlade Srpske.

Oba bloka i dalje ne odstupaju od svojih stavova. Za vladajuću koaliciju u fokusu rasprave trebalo bi da bude krivično djelo koje je vršeno u kontinuitetu - nezakonito prisluškivanje visokog funkcionera Srpske.

Informacija koju poslanici razmatraju na prijedlog opozicije ruši dignitet Narodne skupštine, smatraju u SNSD-u. Riječ je, kažu, o montiranoj političkoj priči. Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković ističe da je sporni audio-materijal na kome se govori o navodnoj kupovini poslanika objavio sarajevski portal "Kliks" kako pravosudne institucije u Srpskoj ne bi mogle da utvrde njegovu autentičnost.

Poslanik Vojin Mitrović poručio je da ima apsolutno pravo da izabere političku opciju kojoj će pripadati te skrenuo pažnju na prijetnje upućene njegovoj porodici.

Opozicija ne odustaje od zahtjeva da se vještači sporni audio-materijal . Detalje zaključaka koje će i jedni i drugi predložiti ne žele da otkriju, a jedno pitanje im je, ipak, zajedničko-kako je moguće da je premijerka Željka Cvijanović duži period nezakonito prisluškivana.

----

Nezadovoljan radom Suda i Tužilaštva BiH zbog neprocesuiranja ratnih zločina nad Srbima, poput slučaja Nasera Orića. obraćajući se novinarima u NS RS, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je mogućnost održavanja referenduma.

12.50 Nakon polučasovne pauze, skupština je nastavila sa radom. Nova pauza počela u 13.50, a sjednica će, kako je najavljeno, biti nastavljena u 16.00 časova.

U nastavku zasjedanja vlast i opozicija razmijenili su ponovo kritike i to u brojnim replikama.

Za poslanike SNSD-a informacija, koju poslanici razmatraju na prijedlog opozicije, ruši dignitet Narodne skupštine. Riječ je, kažu, o montiranoj političkoj priči. Smatraju da je rasprava potpuno bespotrebna nakon pojašnjenja specijalnog tužioca Miodraga Bajić da je ovo Tužilaštvo onemogućeno da dođe u posjed spornog audio-materijala koji je načinjen izvršenjem krivičnog djela, jer nijedna agencija za sprovođenje zakona u BiH nije prisluškivala premijerku Srpske Željku Cvijanović.

Opozicija je zatražila dodatno tumačenje od specijalnog tužioca u vezi sa spornim audio-materijalom i autentičnošću glasa na tom materijalu. Tvrde da SNSD svojoj diskusijom vrši zamjenu teza i pozivaju njihov Klub da se drži dnevnog reda i informacije koju su pripremili.