latinica  ћирилица
25/06/2015 |  08:19 | Autor: TANЈUG

65 godina od početka Korejskog rata

Sjeverna Koreja je danas, na obilježavanju 65-togodišnjice od izbijanja Korejskog rata, pozvala međunarodnu zajednicu da ustane protiv "američkih gangsterskih imperijalista", javila je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA.
65 godina od početka Korejskog rata (photo: Twitter @pearswick) -
65 godina od početka Korejskog rata (photo: Twitter @pearswick)

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da ustanu širom svijeta protiv SAD i raskomadaju američke gangsterske imperijaliste. Azija treba da ustane i presječe desnu ruku SAD-a, Afrika bi trebalo da ustane i odsječe lijevu ruku, Bliski istok da odsječe članke, a Evropa da presječe vrat", navodi se u saopštenju sjevernokorejske Nacionalne odbrambene komisije.

To je jedini način da se SAD izvini vojsci i narodu Sjeverne Koreje i "podigne bijelu zastavu", navodi se u saopštenju Nacionalna komisija odbrane na godišnjicu razornog Korejskog rata za koji Pjongjang tvrdi je započeo Vašington.

Povodom godišnjice početka Korejskog rata, u Јužnoj Koreji je premijer Hvang Kjo-Ahn na državnoj ceremoniji, pozvao na budnost.

"Trebalo bi da ojačamo našu bezbjednosnu gotovost i vojnu moć pošto je situacija na Korejskom poluostrvu i dalje nestabilna šest decenija poslije završetka rata. Vlada će se oštro nositi sa bilo kakvim provokacijama iz Sjeverne Koreje", upozorio je Hvang, prenijela je agencija AFP.

Oružani sukob od 1950. do 1953. godine na Korejskom poluostrvu u kome su, na strani Јuga učestvovale SAD-a i druge zapadne države, a na strani Sjevera Kina.

Demarkaciona linija ustanovljena je prethodnim dogovorom iz 1945. godine i išla je 38. paralelom, mada je planirano da se po završetku okupacije održe izbori i Koreje ujedine.

Te planove je poremetilo izbijanje Hladnog rata i umjesto toga su SSSR i SAD ustanovile su suparničke i ideološki suprotstavljene vlade, odnosno dvije države na Korejskom polustrvu.