latinica  ћирилица
25/06/2015 |  10:43 | Autor: SRNA

Dodik: Žalim žrtve iz Srebrenice, ali rezolucija je neprihvatljiva

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da žali žrtve iz Srebrenice, ali da je britanska rezolucija neprihvatljiva za Srbe u BiH, te da bi njeno donošenje ovu zemlju zasigurno učinilo nestabilnijom.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik - Foto: SRNA
Predsjednik Republike Srpske Milorad DodikFoto: SRNA

Dodik ističe da prijedlog ove rezolucije predstavlja dio upornih napora Velike Britanije da destabilizuje ovaj prostor.

"Čini se da navijački rade u interesu bošnjačke strane, pokušavajući centralizovati zemlju", rekao je Dodik za "Večernji list", izdanje za BiH.

Na pitanje očekuje li pomoć Rusije u vezi sa rezolucijom u Srebrenici, Dodik je rekao da Moskva smatra da je rezolucija o Srebrenici nepotreban dokument koji nije dogovoren u okviru partnera u Savjetu bezbjednosti UN.

"Rusija će, kako sam razumio, preduzeti sve da se o toj rezoluciji uopšte ne razgovara", istakao je Dodik.

On je podsjetio da je ranije bilo dogovoreno da 7. jula bude održana sjednica posvećena drugim pitanjima, a da se na početku iskaže poštovanje za sve stradale na ovim prostorima i svi su razumjeli da je to povezano i sa predstojećim obilježavanjem u Srebrenici.

Dodik smatra da bi bilo važno da međunarodna zajednica sa potrebne vremenske distance, na osnovu dokumenata, pa i presude iz Haga, analizira sve što se događalo u Srebrenici.

Komentarišući hapšenje Nasera Orića, Dodik je rekao da postoje svjedoci koji jasno govore o zločinima koje je on počinio i da srpska strana "čuva" te svjedoke, ali smatra da će, pod uticajem bošnjačke strane i nekih međunarodnih sponzora, Orić biti pušten i vraćen u Sarajevo.

"To govori da se nema isti pristup zločinima i žrtvama", istakao je Dodik i dodao da Orić treba da bude izručen Srbiji, jer se u BiH ne vodi nikakav proces protiv njega.

Dodik je naglasio da je Tužilaštvo BiH uspostavljeno da štiti zločine Bošnjaka, te da se bavi obračunima sa Srbima i Hrvatima, ali i njihovom političkom elitom.

Predsjednik Republike Srpske istakao je da se stabilna BiH može imati samo sa ravnopravnim narodima, a da je sve drugo iluzija.

Govoreći o prijedlogu reformi koji je stigao iz EU i Međunarodnog monetarnog fonda, Dodik kaže da su reforme napisane negđe sa strane, a da one moraju biti "naša obaveza".

"Nama treba zaštita domaće proizvodnje i kada se to pitanje postavi na nivou BiH, to ne može proći jer ne odgovara strancima", rekao je Dodik, dodajući da treba donijeti diferenciranu stopu PDV-a koja bi oslobodila hranu, lijekove, školski materijal, a za sve ostale usluge stopa PDV-a bi bila povećana.

On je naglasio da toga nema u reformskim prijedlozima jer to strancima ne odgovora.

Dodik je poručio da, dok je on predsjednik Srpske, nema privatizacije energetike jer bi, kada bi to bilo učinjeno, dobili cijene električne energije na nivou zapadnih zemalja, a to ovo stanovništvo i privreda ne bi mogli izdržati.

On je poručio da će, kada prestane biti političar, osnovati nevladinu organizaciju i da će se boriti za samostalnost Republike Srpske.