latinica  ћирилица
25/06/2015 |  11:34 | Autor: RTRS

Švajcarska odobrila ekstradiciju Nasera Orića BiH

Švajcarska odobrila ekstradiciju Nasera Orića BiH, javio je Tanjug.

Naseru Oriću danas ističe ekstradicioni pritvor u Švajcarskoj.

Ministarstvo pravde BiH, juče poslijepodne, dan uoči isteka roka za 15-dnevni ekstradicioni pritvor Naseru Oriću, proslijedilo je pravosuđu Švajcarske zahtjev za izručenje Orića BiH.

Zamjenik ministra pravde BiH, Nezir Pivić, rekao je da će ovaj zahtjev imati prednost nad zahtjevom Srbije, koji je upućen 22. jula.

Odbrana Nasera Orića nada se da će švajcarske vlasti donijeti odluku uvažavajući činjenicu da Orić bude procesuiran tamo gdje je zločin počinjen, odnosno u BiH.

Advokat Vasvija Vidović kaže da zahtjev za ekstradiciju znači nalog za hapšenje Orića i da je to razlog kašnjenja zahtjeva Tužilaštva BiH za ekstradiciju.

Ona je rekla da će Orić prihvatiti izručenje vlastima BiH, što će dovesti do skraćenog postupka ekstradicije. Pojasnila je da je danas održano ročište na kojem su Oriću švajcarske vlasti saopštile zahtjeve za ekstradiciju iz Srbije i BiH.

Predmet Orić Tužilaštvo BiH preuzelo je 2009. godine od Okružnog tužilaštva Bijeljina koje je istragu o zločinima nad srpskim stanovništvom u Podrinju dovelo do optužnice. Šest godina od preuzimanja predmeta Tužilaštvo BiH nije ništa uradilo.

Ranije je srpski tužilac Vladimir Vukčević, poučen negativnim iskustvima u slučaju Ganić i Divjak izrazio sumnju u pogledu izručenja Orića Srbiji.