latinica  ћирилица
25/06/2015 |  11:42 | Autor: Glas Srpske

Rizvanovića u samici čuvaju stražari

Alen Rizvanović (26) porijeklom iz BiH, koji je automobilom u Gracu usmrtio tri osobe i povrijedio više od 30, smješten je u samici u pritvoru u Gracu gdje ga budnim okom čuva veći broj čuvara.

Obezbjeđenje je pojačano kako bi bio izbjegnut mogući napad zatvorenika, ali i mogućnost da on napadne ostale, jer još nije utvrđeno da li postoji psihičko oboljenje.

On je tokom saslušanja pred sudijom tvrdio da je čuo glasove u glavi i da misli da ga proganjaju Turci.

- Sudija je na osnovu ličnog utiska prilikom ispitivanja optuženog odlučio da odbije zahtjev da Rizvanović bude smješten na psihijatriju i donio odluku da mu odredi pritvor - rekao je portparol Tužilaštva u Gracu Kristijan Krošl.

Pojedini svjedoci koje je do sada ispitala policija tvrde da je Rizvanović bio sklon strožem tumačenju islama. Međutim, ovo niko u policiji nije potvrdio niti demantovao.

Iako su na početku tvrdili da je riječ o napadaču koji je psihički bolesnik, pojedini austrijski mediji pišu da je ovo bio dobro isplaniran napad, jer je on izašao i napao nožem par koji nije uspio da ubije vozilom.

Krošl je ispričao da su muškarac i dječak koji su ubijeni imali povrede kao kada nekog na autoputu udari automobil pri velikoj brzini.

Austrijska policija ispitala je i njegovu suprugu koja je tokom ispitivanja tvrdila da je imala probleme s njim jer je zahtijevao da nosi maramu, što je ona odbijala. Zato ju je fizički maltretirao nekoliko puta. Zadnjih petnaestak dana njih dvoje su zbog ovih problema živjeli odvojeno i on se vratio roditeljima, a ona preselila u drugi stan.

Tokom provjera policija je utvrdila da je on više puta do sada prijavljivan zbog porodičnog nasilja, a da je prije nekog vremena od njega oduzeta poluautomatska puška za koju je imao oružni list, ali zbog čestih prijava protiv njega policija je odlučila da mu je oduzme.

Ono što inspektore koji rade na ovom slučaju posebno zbunjuje jeste to što tokom dosadašnje istrage nisu pronašli njegov mobilni telefon i laptop. Јedino što je pronađeno su SIM kartice i veći broj CD-ova koji su zaplijenjeni i poslati na vještačenje.

U istrazi policija planira da sasluša oko 150 svjedoka i žrtava, a izuzeti su snimci kamera iz ulica kojima je on prošao svojim terencem, kao i veliki broj fotografija.

Austrijska policija zatražila je od kolega u BiH da provjere da li je imao kontakte s nekim u toj državi.

Rizvanović se 20. juna terencem "daevu" pri brzini većoj od 150 kilometara na sat namjerno zabio u ljude na pješačkoj zoni u jednoj ulici u centru Graca. U ludačkom pohodu ubio je tri osobe, među kojima je državljanin BiH DŽemal Dolić, a povrijeđeno je više od 30 osoba. Među poginulima su dijete i žena. Policija još nije utvrdila identitet žene koja je nastradala jer nije imala dokumenta kod sebe. Među povrijeđenima je i Dolićeva supruga, a vjenčali su se samo sedam dana ranije. Rizvanović je izašao iz vozila i počeo da napada nožem šokirane prolaznike. Ubrzo je savladan i uhapšen. Na mjesto nesreće veoma brzo je stiglo oko 60 vozila Hitne pomoći i četiri helikoptera, koji su prevozili teže povrijeđene.

Јuče su austrijski mediji objavili snimak na kojem se vidi automobil koji velikom brzinom prolazi kroz ulicu u kojoj su ubijene tri osobe.