latinica  ћирилица
25/06/2015 |  12:13 | Autor: Večernje novosti

Sjever Crne Gore napustilo 5.620 građana

Od početka godine do 23. juna evidentirana su 5.620 građana koji su napustili sjever Crne Gore i u potrazi za boljim životom otišli u zemlje EU, naveo je direktor NVO Euromost Almer Mekić.

On je naglasio da je od 23. maja, kada je objavljen izvještaj o 4.600 građana koji su napustili državu, do 23. juna taj broj uvećan za 1.020.

- To govori da se masovni odlazak i dalje nastavlja. Broj građana koji napuštaju državu nije se u junu povećao, iako su prognoze govorile da će se poslije školske godine naglo povećati. To je, smatramo, rezultat poziva da se ne odlazi na azil u Njemačku i da će svi koji odu biti vraćeni - istakao je Mekić.

Mada je masovni egzodus počeo u novembru prošle godine, nijedan građanin do sada nije vraćen.

- Po podacima koje smo dobili od zvaničnika iz prihvatnog centra iz Braunšvajga, iz njega se njih 20 samoinicijativno vratilo. Postavlja se pitanje da li je broj od više od 5.000 građana koji je napustio državu u potrazi za boljim životom, od kojih se većina prijavila u Njemačkoj, zabrinjavajući za Vladu i Skupštinu Crne Gore, s obzirom na to da ni jedni ni drugi i dalje ne reaguju. Ponašaju se kao da se ništa ne dešava. Da li je ovaj broj zabrinjavajući za zemlju koja ima 620.000 stanovnika i njen sjeverni region koji obuhvata 53 odsto područja, gdje ih živi 170.000? Ostaje da vidimo da, možda, ne čekaju da se ta brojka udvostruči ili utrostruči, pa tek onda da raspravljaju o ovom problemu - poručio je Mekić.

Talas masovnog iseljavanja nije zahvatio Pljevlja. Prema podacima predsjednika opštine, daleko je manji nego u ostalim opštinama na sjeveru, a broj ljudi koji je napustio grad, kao stalno mjesto boravka, približan je onom u posljednjih 20 godina.

- Svi podaci govore da se ne radi o više od 40 osoba koje su napustile opštinu kao teritoriju življenja od 1. januara do danas - istakao je predsjednik Mirko Đačić.