latinica  ћирилица
25/06/2015 |  12:46 | Autor: SRNA

Vlada FBiH utvrdila više prijedloga zakona

Vlada Federacije BiH utvrdila je i uputila u hitnu parlamentarnu proceduru niz prijedloga zakonskih rješenja, među kojima i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Poreskoj upravi FBiH.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Cilj dopuna ovog zakona je obezbjeđivanje uslova za provođenje Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH i na njemu zasnovanih propisa, saopšteno je iz federalne Vlade.

Dopune Zakona o poreskoj upravi omogućavaju izmirenje dugovanja privrednih društava po osnovu javnih prihoda pod povoljnijim uslovima.

U prvom dijelu sjednice Vlada FBiH utvrdila je i uputila u hitnu parlamentarnu proceduru i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o pomilovanju.

Ovim prijedlogom zakona omogućeno je provođenje presude Ustavnog suda FBiH od 8. oktobra 2013. godine, koja se odnosi na nadležnost predsjednika FBiH da za određena krivična đela osuđenicima može dati pomilovanje, kao i na davanje pomilovanja licima koja su ga već dobila po ranije izrečenoj kazni.

Na inicijativu Ministarstva pravde FBiH, utvrđen je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, koji je parlamentu upućen na usvajanje po hitnom postupku.

Potreba za doradom i unapređenjem važećeg zakonskog teksta proizašla je iz njegove višegodišnje primjene, s obzirom na to da se pokazalo nedovoljnim važeće zakonsko rješenje za pojedine životne probleme koji se stavljaju pred sudove, a koji nisu ili su đelimično normirani.

Radi usaglašavanja sa Zakonom o prekršajima, Vlada FBiH danas je utvrdila i Parlamentu FBiH uputila na usvajanje prijedloge izmjena Zakona o uslovima i načinu obavljanja đelatnosti rezanja drveta, Zakona o prikupljanju, proizvodnji i prometu sekundarnih sirovina i otpadnih materijala, te Zakona o električnoj energiji u FBiH.

Utvrđen je i Prijedlog zakona o komasaciji čije je cilj stvaranje pravnog okvira za grupisanje zemljišta s ciljem stvaranja što većih i pravilnijih parcela radi ekonomičnije obrade, iskorištavanja i njegovog uređenja.