latinica  ћирилица
25/06/2015 |  13:15 | Autor: SRNA

Na Kosmetu se traga za 1.654 nestale osobe

Na Kosovu i Metohiju traga se za 1.654 nestale osobe, među kojima je 535 Srba i ostalih nealbanaca, izjavio je predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović.

"To je ogroman broj, bez obzira na to što smo riješili više od 1.700 slučajeva", rekao je Odalović povodom obilježavanja 16 godina od otmica i ubistava više od 50 civila u opštini Istok na Metohiji.

Odalović je na tribini "Tužno podsjećanje na nevino stradale Istočane juna 1999. godine" istakao da je svaka ukazana lokacija u centralnom dijelu Srbije pretražena.

On je poručio da će se Komisija za nestala lica prema ovom problemu odnositi odgovorno, jer je to civilizacijsko i humanitarnio pitanje, prenose beogradski mediji.

Predsjednik Udruženja porodica kosmetskih stradalnika Nataša Šćepanović rekla je da su zločini na teritoriji opštine Istok po divljaštvu i bezosjećajnosti albanskih terorista slični mnogima koji su se u to vrijeme dešavali na Kosmetu.

Ona je naglasila da je nerazumljivo i nejasno da su se masovna i pojedinačna kidnapovanja, silovanja, zlostavljanja i prisilni nestanci hiljada nedužnih srpskih civila događali upravo u periodu kada su mirovne snage misija KFOR i UNMIK preuzeli obavezu da zaštite sve žitelje na Kosovu i Metohiji.

Prema njenim riječima, obaveza svih je da na ovaj dan podsjete i opomenu domaću i međunarodnu javnost da su svi oni živote izgubili samo zato što su bili Srbi.