latinica  ћирилица
25/06/2015 |  13:17 | Autor: klix.ba

Tuzla- Protest prosvjetara zbog urušavanja obrazovnog sistema

Nekoliko stotina radnika u srednjem i visokom obrazovanju, odgoju, nauci i kulturi Tuzlanskog kantona, prije svega, profesora srednjih škola, okupilo se danas ispred zgrade kantonalne vlade da bi mirnim protestima iskazali nezadovoljstvo odlukom Vlade o izmjeni Plana upisa u srednje škole na području kantona za narednu školsku godinu.

Prosvjetari i zaposleni u kulturi ističu da se tom odlukom kojom se odobrava upis prekomjernog broja učenika u medicinske škole ugrožava obrazovni sistem na području kantona.

Iz Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture TK pozivaju građane da zaustave, kako navode, devastaciju obrazovnog sistema.

Profesor u Građevinskoj školi u Tuzli Sead Alić poručio je da ovo nije borba profesora za njihova radna mjesta već borba za kvalitetno obrazovanje.

- Dobili smo društveni i nacionalni problem, jer ovakvim odlukama se podstiče iseljavanje mladih iz Bosne i Hercegovine - naglasio je Alić, i dodao, da su profesori nekada bili elita, a danas su zahvaljujući politici daleko od toga.