latinica  ћирилица
25/06/2015 |  13:18 | Autor: SRNA

Crnadak: BiH će predsjedavati u saradnji sa Azerbejdžanom i Belgijom

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak, u svojstvu predsjedavajućeg Komiteta ministara Savjeta Evrope, rekao je učesnicima Trećeg dijela redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope da će predsjedavanje BiH biti nastavljeno radom na realizaciji zajedničkih prioriteta definisanih u saradnji sa prethodnim zemljama predsjedavajućim - Azerbejdžanom i Belgijom.

On je pojasnio da se ti prioriteti prvenstveno odnose na Konvenciju o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, na politiku Savjeta Evrope prema susjednim regijama, na pitanja kulture, kao i na religijsku dimenziju interkulturalnog dijaloga, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

U Strazburu se obratio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je istakao da predsjedavanje BiH Komitetom ministara Savjeta Evrope predstavlja priliku da se naglasi veliki napredak koji je u posljednje dvije decenije postigla regija jugoistočne Evrope, posebno uspostavljanjem prijateljske i dobro koordinisane saradnje između ovih zemalja ulaskom Slovenije i Hrvatske u EU, te opređeljenjem ostatka zemalja regije da ih slijede na tom putu.

Ivanić je razgovarao i sa članovima Stalne delagacije parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Senadom Šepićem, Borjanom Krišto, Mladenom Bosićem, Milicom Marković i Željkom Komšićem, koji učestvuju u radu Trećeg dijela redovnog zasjedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope od 22. do 26. juna u Strazburu.

Po okončanju rasprave o partnerstvu za demokratiju koji se odnosi na parlament Maroka, kojom je predsjedavao potpredsjednik Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Mladen Bosić, usvojena je rezolucija kojom ovaj parlament pozdravlja značajnu podršku koju uživa partnerstvo na nivou vlade i parlamenta Maroka, političkih krugova i među predstavnicima civilnog sektora, kao jednog od značajnijih sredstava pokretanja i razvoja ključnih reformi u ovoj zemlji.

Usvojena je i Rezoluciju o funkcionisanju demokratskih institucija u Azerbejdžanu, kojom se pozivaju lokalne vlasti da unaprijede primjenu ustavom garantovanog načela pođele vlasti, ojačaju parlamentarnu kontrolu nad radom izvršne vlasti, unaprijede nezavisnost pravosuđa, kao i da provedu niz aktivnosti s ciljem unapređenja izbornog procesa, slobode izražavanja i udruživanja.

Podržana je i rezolucija kojom se pozivaju zemlje članice Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope da poboljšaju zaštitu "zviždača", unaprijede odgovornost i podrže borbu protiv korupcije i lošeg upravljanja, kako u javnom, tako i u privatnom sektoru.