latinica  ћирилица
25/06/2015 |  13:49 | Autor: TANЈUG

Britanska kraljica upozorila na opasnosti podjele Evrope

Britanska krlajica Elizabeta Druga koja se nalazi u poseti Njemačkoj, upozorila je na opasnosti podjele Evrope, prenose danas njemački mediji u izvještajima o njenoj posjeti, petoj po redu, za koju se kaže da osim fotografija, mahanja, rukoljuba i pozdrava ima i politickci karakter, premda to niko oficijelno ne pominje.
Britanska kraljica - Foto: AP
Britanska kraljicaFoto: AP

Politički analitičari povodom ove posjete ukazuju da se Velika Britanija rve sa gubitkom svog uticaja u svijetu i da je tim veći značaj kraljice i monarhije.

Analitičari kažu da kraljičina posjeta ima dobar ''tajming'', pošto njen 12. po redu šef vlade, Kameron, u ovom momentu svojim zahtjevima za posebnim tretmanom Velike Britanije ne stvara prijatelje na kontinentu.

Njemački analitičari ukazuju da se Velika Britanija, kao rijetko do sada, bori sa gubitkom uticaja u evropskoj politici, privredi, diplomatiji i- fudbalu i kažu da kraljica, do duše, ne može riješiti te probleme sama, ali da ona pokazuje kako je Velika Britanija više nego jedna bivša imperijalna sila.

Kraljica i njen muž, princ Filip, stigli su prije dva dana u Berlin, gdje je u njihovu čast ispaljen 21 pluton. Dolazak britanske kraljice u njenu petu po redu posjetu obezbjeđuje oko 1 450 policajaca.

Tokom posete, kraljica se sastala sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel, šefom države Јoahimom Gaukom, na čiji poziv je i došla, a danas je, između ostalog, posjetila i Frankfurt.

Dolazak britanske kraljice praćen je, kao i sve posjete državnika i kraljeva, određenjenim merama sigurnosti, ukazuju mediji, koji takođe, javljaju da je ova, peta po redu poseta, organiizovana tačno 50 godina, poslije njenog prvog dolaska u Njemačku, u junu 1965. godine kada je ostala 11 dana i kada je to bio jak simbol za pomirenje poslije Drugog svjetskog rata.

Kraljica će sa svojim mužem u Njemačkoj ostati do sutra.