latinica  ћирилица
25/06/2015 |  14:07 | Autor: TANЈUG

Šešelj: Komunikacija vlade i Tribunala ubuduće ex parte

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao je da mu je danas uručena odluka Žalbenog vijeća Haškog tribunala kojom se Vladi Srbije dozvoljava da sa tribunalom ubuduće kominicira na način da sa sadržinom te komunikacije ne može da bude upoznata treća strana.
Vojislav Šešelj - Foto: TANЈUG
Vojislav ŠešeljFoto: TANЈUG

"U današnjoj odluci Vladi Srbije se produžava rok do 30. juna da se ponovo izjasni o povjerljivosti svoje komunikacije sa tim sudom i dozvoljava da prepiska bude ex parte, što znači da ni ja ni haško tužilaštvo nećemo biti upoznati sa sadržinom prepiske između vlade i tribunala", naveo je Šešelj na konferenciji za novinare.

On je podsjetio da je haško tužilaštvo zahtijevalo da se sva dokumenta koja se tiču njegovog eventualnom povratka u Hag pretvore u javna.

"Onda je Žalbeno vijeće zatražilo od mene i od Vlade Srbije da se izjasnimo o tom zahtjevu tužilaštva. Јa sam se tome suprotstavio i rekao da to i dalje treba da nosi oznaku tajnosti, možda samo da bih kontrirao", napomenuo je Šešelj.

Vlada je, međutim, tražila da kominikacija ne bude samo povjerljiva, već isključivo ex parte - između dvije strane, nje i tribunala, što znači da će ubuduće sa njihovom sadržinom bili upoznati samo vlada i Tribunal, a ne i treća lica (on i haško tužilaštvo), objasnio je lider radikala.