latinica  ћирилица
25/06/2015 |  14:17 | Autor: Glas Srpske

Bazel- Istraživača Srebrenice odveli naoružani ljudi

Švajcarskog publicistu srpskog porijekla Aleksandera Dorina, koji se 15 godina bavi istraživanjem događaja u Srebrenici, odveli su naoružani ljudi iz njegove kuće u Bazelu i od tada mu se gubi svaki trag.
Aleksandar Dorin - Foto: Screenshot
Aleksandar DorinFoto: Screenshot

Dorin je autor knjige "Srebrenica - kako se zaista zbilo", u kojoj je iznio dokaze o manipulaciji brojem bošnjačkih žrtava. Ova knjiga u italijanskoj i njemačkoj štampi predstavljena je kao knjiga koja je zaustavila laž. Posljednjih mjeseci učestalo su mu stizale prijetnje smrću koje su mu upućivali islamski ekstremisti.

U policiji u Bazelu nisu željeli da komentarišu informacije o nestanku Dorina, dok tužilac nije mogao ni da potvrdi ni da demantuje da su ga odveli naoružani ljudi. Nezvanično, Dorina je odvela švajcarska policija, a u medijima se pojavila  informacija da je to urađeno po nalogu jedne strane tajne službe zbog snimaka i dokumenata o Srebrenici i Naseru Oriću koje Dorin posjeduje. Mediji ističu da tajna služba Švajcarske do sada nije imala ništa sa Dorinom pa je, kako navode, sasvim izvjesno da je to uradila po nečijem nalogu.

Portparol Ministarstva pravde Švajcarske Gali Folko kaže da Dorin nije uhapšen po nalogu ovog ministarstva, ali da to ne znači da on možda nije uhapšen u nekoj drugoj istrazi švajcarskih državnih organa.

- Naše odjeljenje ima mala ovlašćenja. Mi smo odgovorni samo za internacionalne zahtjeve za praćenje i hapšenje. Ako je određena osoba uhapšena tokom neke istrage o kriminalu u Švajcarskoj, mi nemamo ovlašćenja da damo te informacije - kaže Folko.

Predstavnici MUP Švajcarske rekli su da je Folko zadužen za taj slučaj.

Aleksander Dorin je pseudonim Borisa Krljića, a njegov izdavač Ahriman-Ferlag obavijestio je javnost da još ne znaju gdje se nalazi, ni zbog čega je uhapšen.

- Pripremamo svaku moguću pomoć. Čim bude nekog efekta naših aktivnosti, bićete odmah obaviješteni o rezultatima. Ali ne očekujte previše - naveli su u Ahriman-Ferlagu.

Kanadski novinar srpskog porijekla DŽon Bosnić kaže da je potrebno hitno saznati gdje se nalazi Dorin kako bi mu bila pružena neophodna pomoć.

Dorin je u januaru prošle godine izjavio da je njegov saradnik u proučavanju događaja u Srebrenici i koautor knjige koja se bavila tim događajima, objavljene 2012. godine u Lajpcigu, Zoran Јovanović umro 13. jula 2013. godine samo desetak časova nakon što mu je javio da je uspio da otkupi dva snimka koja su bila dokaz za rušenje mita o Srebrenici. Dorin je krajem 2013. godine predstavio dokaze prema kojima je između 3.000 i 4.000 muslimana tokom jula 1995. godine prebjeglo u Srbiju, gdje su bili smješteni u kampove za izbjeglice. Naveo je da je to dokaz da u Srebrenici nije ubijeno 8.000 muslimana, već znatno manje. Izjavio je da su mu nakon tog teksta udvostručene prijetnje smrću upućene putem Interneta.

Dorin je u februaru u razgovoru za Glas Srpske rekao da je zvanična verzija događaja u Srebrenici izmišljena priča.

- Umjesto navedenog broja od oko 8.400 ubijenih, došao sam do podataka da je u Srebrenici poslije njenog pada stradalo oko 2.000 Bošnjaka, od čega je 1.450 nastradalo kao žrtve osvete - rekao je Dorin.

Na Fejsbuk profilu Ivana Vilimonovića, prijatelja Aleksandera Dorina, piše da su Dorinu razbili ulazna vrata kuće i unutra premetali i razbijali tražeći nešto.

- Bilo ih je šest, sedam. Kasnije su se vratili sa pojačanjem i vadili su čak parket i rasturili stare štokove vrata. Dorin je, po riječima bazelske policije, stupio sa svojim advokatima u kontakt, a nama su dozvolili da mu se pisanim putem obratimo - naveo je Vilimonović.