latinica  ћирилица
25/06/2015 |  14:17 | Autor: SRNA

Bosić: Iskustva BiH mogu pomoći rješavanju aktuelnih problema

Član Stalne delegacije parlamenta BiH u parlamentu Savjeta Evrope Mladen Bosić rekao je da BiH tokom predsjedavanja Savjetom Evrope ne može riješiti pitanje odnosa Јermenije i Azerbejdžana, Rusije, Ukrajine i Zapada, ali da iskustvom iz krvavog rata može pomoći ostalima da izvuku pouku šta znači ne rješavati politička pitanja mirnim putem.
Savjet Evrope u Strazburu - Foto: SRNA
Savjet Evrope u StrazburuFoto: SRNA

Bosić je izjavio da je Treći dio redovnog godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, koja je održana u Strazburu, protekla pod utiskom situacije u Ukrajini i sankcija uvedenih prema Rusiji i uz sukob Јermenije i Azerbejdžana.

On je podsjetio da su u saradnji sa Sekretarijatom Savjeta Evrope dogovoreni prioriteti predsjedavanja BiH, koji su više društvenog nego političkog karaktera i ono što je primjereno BiH i u čemu bi zemlja mogla dati doprinos.

"BiH osim što predsjedava i ima aktivniju ulogu u ovom periodu i ovoj sesiji nije i neće sigurno biti tema do aprila kada završava predsjedavanje Savjetom Evrope. Iako je zemlja u problemima i ima velikih političkih turbulencija, organizacijom rukovođenja Savjetom Evrope pokazala je da može doći do dogovora koji bi mogao dati neke rezultate", rekao je Bosić.

On vjeruje da tokom predsjedavanja BiH Savjetom Evrope neće biti većih problema, što je sasvim dovoljno od zemlje kakva je BiH, a to će i pozitivno uticati na njen imidž.

"Ne samo iz BiH nego sa čitavnog zapadnog Balkana treba početi slati pozitivne signale. Do sada je sve što je išlo iz regiona u svijet bilo u negativnom kontekstu nekog sukoba i negativan imidž koji je stvoren u međunarodnoj zajednici posljedica je unutrašnjih sukoba", rekao je Bosić.

U radu Trećeg dijela redovnog godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope učestvovala je Stalna delegacija Parlamentarne skupštine BiH u evropskom parlamentu koju čine predsjedavajući delegacije Senad Šepić, zamjenik predsjedavajućeg Borjana Krišto, te članovi Stalne delegacije Milica Marković, Mladen Bosić i Željko Komšić.