latinica  ћирилица
25/06/2015 |  14:38 | Autor: SRNA

Modriča: Do septembra izgradnja Centra za pomoć djeci sa smetnjama u razvoju

Načelnik opštine Modriča Mladen Krekić rekao je danas da se izgradnja Dnevnog centra za pomoć djeci sa smetnjama u razvoju odvija predviđenom dinamikom i da se nada da će početkom septembra biti završen ovaj objekat, u koji humanitarna organizacija "Djeca našeg svijeta" iz Švajcarske ulaže 250.000 franaka.
Modriča - izgradnja Dnevnog centra za pomoć djeci sa smetnjama u razvoju - Foto: SRNA
Modriča - izgradnja Dnevnog centra za pomoć djeci sa smetnjama u razvojuFoto: SRNA

Krekić je, nakon posjete gradilišta zajedno sa saradnicima i predstavnicima Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima, rekao da je opština Modriča za izgradnju Dnevnog centra prilagođenog djeci sa posebnim potrebama i njihovim roditeljima, obezbijedila građevinsko zemljište, infrastrukturu i potrebnu dokumentaciju.

On je istakao da će opština, nakon izgradnje objekta, sredstvima iz lokalnog budžeta pomoći rad Centra i angažovanje stručnih lica za rad sa ovim osobama.

Sekretar Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima u Modriči Ljiljana Јovanović rekla je da trenutno nije definisan rad Centra, ali da je sigurno da će se u Centru realizovati razni sadržaji prilagođeni kategorijama lica sa teškom, umjerenom i lakom mentalnom retardacijom.

"U zavisnosti od stepena retardacije lica, koje propisuje Centar za socijalni rad, u Centru će biti organizovan boravak od dva do do osam sati dnevno", istakla je Јovanovićeva i napomenula da je kapacitet Centra predviđen za 40 lica dnevno, a zavisiće i od broja angažovanih volontera ili lica koja će biti zaposlena u Centru.

Ona je nevela da planiraju aktivnosti u vezi sa održavanjem stečenih sposobnosti, uspostavljanjem izgubljenih sposobnosti, kao i edukacijom za nove vještine, a u Centru će biti realizovane i sportsko-rekreativne aktivnosti i organizovane razne društvene igre, proslave i radionice za roditelje.

Nikola Kuzmanović, roditelj jednog djeteta sa posebnim potrebama, rekao je da će se djeca socijalizovati za vreme boravka u Centru, a roditelji će slobodno vrijeme moći da iskoriste za ispunjavanje svakodnevnih obaveza.

Na prostoru Modriče, prema podacima Centra za socijalni rad, ima više od 150 lica sa posebnim potrebama, od kojih su 93 članovi Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima.