latinica  ћирилица
25/06/2015 |  15:20 | Autor: TANЈUG

Asanž: Vrijeme da evropske vlade preduzmu akciju

Osnivač Vikiliksa DŽulijan Asanž rekao je večeras na francuskoj TV da je došlo vrijeme da evropske vlade preduzmu legalnu akciju u vezi američkog prisluškivanja nakon što su objelodanjeni dokumenti koji otkrivaju da je Vašington prisluškivao trojicu francuskih predsjednika.

Asanž je govoreći za TV stanicu TF1 pozvao Francusku da preuzme vođstvo i pokrene parlamentarnu istragu o aktivnostima stranog špijuniranja, javio je AFP.

On je dodao da slijede i druga značajna otkrića, navela je francuska agencija.

Francuski predsjednik Fransoa Oland saopštio je ranije danas da je razgovarao sa predsjednikom SAD Barakom Obamom o navodima o američkom prisluškivanju francuskih lidera i da je Obama ponovio obećanje da će se prestati sa taktikama špijuniranja "neprihvatljivim među saveznicima".

Premijer Francuske Manuel Vals rekao je danas da SAD moraju da urade sve što je u njihovoj moći da poprave odnose sa njegovom zemljom, nakon izvještaja da su Amerikanci špijunirali francuskog predsjednika Fransoa Olanda i dvojicu njegovih prethodnika.

Vikiliks je u utorak uveče objavio dokumenta označena kao "Povjerljivo" prema kojima su američke bezbjednosne službe špijunirale Žaka Širaka, Nikolu Sarkozija i sadašnjeg predsjednika Olanda, u periodu od 2006. do 2012, tako što su prisluškivali njihove telefonske razgovore i presretali njihovu elektonsku prepisku.