latinica  ћирилица
25/06/2015 |  15:32 | Autor: B92

Dačić: EU da se izjasni da li su zidovi prošlost ili budućnost

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je Evropsku uniju da se "izjasni da li su zidovi prošlost ili budućnost".

On je dodao i da je Srbija, bez obzira na "veoma dobre odnose s Mađarskom, apsolutno i oštro protiv zida" na međusobnoj granici.

- Јa mislio da je pao Berlinski zid - rekao je Dačić u Beogradu, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Kocijasom.

Po Dačićevim riječima, "nesumnjivo je da je ova tema (talasa izbjeglica sa Bliskog istoka i sa sjevera Afrike) došla pred vrata same Evrope" i dodao da su do sada "najviše bile pogođene Grčka, Italija i Srbija".

- Evropa nije imala razumijevanja kada smo više puta ukazivali na potrebu da nam se finansijski pomogne kako bi granica bila na mnogo višem nivou... Tražili smo novac iz IPA fondova. Rečeno nam je da to (jačanje kontrole granice) nije prioritet - rekao je Dačić.

Ministar je dodao da je "ovo sada pitanje za EU: Da li oni računaju na ovaj naš prostor kao dio EU, ili je ovo prostor koji je ograđen zidovima i ogradom? Ne bih da komentarišem kako se to u prošlosti nazivalo".

Dačić je rekao da su "nam potrebni mostovi, a ne zidovi" i najavio da će Srbija inicirati regionalnu konferenciju o ilegalnim migracijama, na kojoj će, pored zemalja regona učestvovati zemlje EU, UNHCR i druge organizacije.

Nikos Kocijas je podržao tu Dačićevu ideju.

- Problem migracija postoji već duže vrijeme - rekao je grčki ministar.

- Kada sam na Savjetu EU postavio to pitanje, gledali su me kao neku neobičnu ljevičarsku zvjerku i odbili da se time bave, ali, nije kriv glasonoša. Problemi su nastali, jer nije bilo uspješne akcije u regionu - dodao je on.

Kocijas je na konferenciji za novinare upitao "da li su svi oni ratovi u sjevernoj Africi napravili ove velike rijeke izbjeglica", a zatim kazao: "Ne može to tako da neki naprave problem, a poslije da kažu 'vi to treba da rješavate' ".

Kako je ocijenio, "Evropa treba da potvrdi da je u stanju da riješi problem (sa izbjeglicama), a ako ga ostavi kakav je sada, društva na Balkanu će postati ksenofobična i skrenuće udesno".

- Mnogo nas zanima stabilnost Egipta, sa 100 miliona stanovnika od čega su dvije trećine mlađe od 18 godina, nezaposleni, koji nemaju mnogo snova o ostanku u toj zemlji. Ko hoće da destabilizuje Egipat, rizikuje neke buduće požare - rekao je Kocijas.

Upitan o migrantima koji preko Grčke i Makedonije idu ka Srbiji, Kocijas je rekao da je već bio kod "prijateljskog sjevernog susjeda", da je imao "tri konferencije za štampu" u Skoplju na kojima mu je postavljeno isto pitanje, ali da preko Makedonije ide "manji procenat migranata" dok glavnina iz Grčke ide preko Italije u Srednju Evropu.

- Ali zemlje EU hoće da nas pretvore u jednu "crnu kutiju" koja će da prihvati 100.000 izbjeglica iz Sirije i 300.000 iz Avganistana i Pakistana. To je više ljudi nego što stanovnika imaju naša ostrva - rekao je šef grčke diplomatije.

Po njegovim riječima, Evropa "mora da upotrebi sva sredstva koja ima, a jedna od mjera je povratak migranata u zemlje iz kojih dolaze".

Poslije sastanka s Dačićem, predviđeno je da Kocijas u Beogradu razgovara i s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dačić je rekao da je sa Kocijasom na sastanku, pored ostalog, pripremao posjetu grčkog premijera Aleksisa Ciprasa Beogradu.

Takođe je rekao da je Grčka sa 2,9 milijarde evra jedan od najvećih ulagača u Srbiju, da je trgovinska razmjena od 400 miliona evra dobra, ali da su on i Kocijas ocijenili da bi mogla biti i veća, i dogovorili se da se za to naprave specijalni tehnički timovi.