latinica  ћирилица
25/06/2015 |  15:59 | Autor: B92

Kreditori nezadovoljni novim planom Grčke

Grčka vlada je predala kreditorima revidirani plan reformi za dobijanje preostale finansijske pomoći.

Pregovori u minut do 12 danas nisu donijeli sporazum, pa su kreditori i Grčka na sastanak Evrogrupe poslali zasebne prijedloge sporazuma.

- Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je da uprkos teškoćama, predosjeća da će pregovori za sporazum Grčke i kreditora imati srećan kraj.

"Radi se i sigurno će biti potrebno još mnogo sati. Posljednji sati su zaista ključni, ali imam dobar predosjećaj da će, za razliku od Sofoklovih tragedija, ova Grčka priča imati srećan završetak", rekao je Tusk.

Ipak, njemačka kancelarka Angela Merkel, ne dijeli Tuskovo mišljenje.

- Njemački ministar finansija Volfgang Šojble rekao je novinarima u Briselu da nije zadovoljan pregovorima i prIЈedlozima Grka.

"Grci su prIЈe napravili korak unazad. Sada smo prije na udaljenijim nego na približnijim pozicijama".

- Austrijski ministar finansija Han Јerg Šeling izenađen je odsustvom osjećaja za urgentnosti među predstavnicima Grčke u pregovorima za paket pomoći kojim bi Atina izbjegla bankrot.

"Zaista je iznenađujuće kako ležerno Grčka djeluje i stalno dolaze s novim zahtjevima", rekao je Šeling.

- Predsjednik Evrogrupe Јeron Dijselblom potvrdio je da dogovor Grčke i kreditora još nije postignut.
"Јedina stvar koju smo predstavili evrogrupi jesu prijedlozi institucija, za koje nemamo saglasnost Grčke", izjavio je Dajselblum.

- Nekoliko ministara utrčalo je na sastanak bez riječi, uključujući šefa ECB Marija Dragija. Ipak ima i optimista. Ministar za ekonomska pitanja u EU Pjer Moskovisi rekao je da dogovor na dohvat ruke.

Kreditori zahtЈevaju da prevremeno penzionisanje bude u potpunosti ukinuto, a starosna granica za odlazak u penziju podignuta sa 62 na 67 godina do 2022, a ne 2025, kako je predložila zvanična Atina. PodsЈetimo, prvobitno je bila zacrtana 2036. za ovaj plan.

Pored toga, kreditori insistiraju da stopa PDV-a za restorane skoči na 23 sa sadašnjih 13 odsto. Grčka strahuje kakav bi toliki rast PDV-a imao uticaj na turistički sektor i da će odnijeti na hiljade radnih mjesta.

Od Grčke se takođe zahtjeva da korporativni porez podigne sa 26 na 28 odsto, kao i da vojni budžet sreže za 400 miliona evra, umjesto 200 miliona koliko je predložila grčka vlada.

Kreditori traže i ukidanje posebne stope PDV-a za rezidente egejskih ostrva.

Poslije višednevnih pregovora, premijer Aleksis Cipras je promijenio prijedlog reformi koje Grčka treba da sprovede da bi dobila neophodan zajam.

On se takođe požalio da je Međunarodni monetarni fond u posljednjem trenutku iznio uslove o tome kako te reforme treba da se sprovode.

Kako prenosi Gardijan, u novim pregovorima za sada je prošao prijedlog da se porez na luksuzne jahte digne sa 10 na 13 odsto.

 

.