latinica  ћирилица
25/06/2015 |  17:20 | Autor: SRNA

Mitrović: "Mrak" u procesuiranju zločina nad Srbima u BiH

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović ocijenio je da odluka švajcarskih pravosudnih organa da Naser Orić bude izručen BiH, umjesto Srbiji, predstavlja "nastavak mraka u procesuiranju ratnih zločina nad Srbima u BiH".

"Puštanje Nasera Orića u BiH u potpunosti razotkriva diskriminaciju srpskih žrtava rata u BiH u pogledu traženja nestalih i procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima", rekao je Mitrović Srni.

On je naveo da slučaj "Orić" treba da bude upozorenje rukovodstvu Republike Srpske da se nastavak strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH mora odvijati u duhu ranije najavljenog referenduma na kojem bi se građani Srpske izjasnili o radu pravosuđa u BiH.

"Poslanici u parlamentu Srpske trebalo bi da se bave pitanjem procesuiranja ratnih zločina nad Srbima u BiH i radom pravosuđa u BiH, umjesto banalnim pitanjem kao što je sporni audio-materijal o navodnoj kupovini narodnih poslanika", zaključio je Mitrović.

Savezna kancelarija za pravdu Švajcarske danas je po pojednostavljenom postupku odobrila izručenje Nasera Orića BiH, potvrđeno je iz ove kancelarije.