latinica  ћирилица
25/06/2015 |  17:23 | Autor: SRNA

Marković: BiH napravila određene pomake

BiH je napravila određene pomake, ali joj treba još vremena i strpljenja da ispuni neke obaveze koje od nje očekuje Savjet Evrope, izjavila je u Strazburu član stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Milica Marković.
Milica Marković - Foto: SRNA
Milica MarkovićFoto: SRNA

Markovićeva je rekla da su članovi stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH bili veoma aktivni tokom redovnog godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope koje je danas završeno u Strazburu s obzirom na predsjedavanje BiH ovom najstarijom evropskom asocijacijom.

- Imali smo obaveze i aktivnosti koje imamo redovno u Savjetu Evrope i komitetima, ali je bilo i obaveza proisteklih iz predsjedavanja BiH Komitetom ministara Savjeta Evrope - navela je Markovićeva.

Prema njenim riječima, tokom ove sjednice bilo je događaja koji su skrenuli pažnju parlamentaraca iz Savjeta Evrope na BiH, a riječ je o kulturnim manifestacijama koje su se odvijale nekoliko dana u Strazburu.

Markovićeva je istakla da su veoma zapaženo i upečatljivo prošla i obraćanja ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka i jučerašnje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, koja su bila i povod za poslanička pitanja u vezi sa situacijom u BiH.

- Za stalnu delegaciju Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope ovo zasjedanje bilo sasvim drugačije od ranijih koja su bila relaksiranija - dodala je ona.

Markovićeva smatra da se nastavlja kontinuitet koji je počeo oktobru 2013. godine kada je usvojen posljednji izvještaj Monitoring komiteta o BiH i, na neki način, malo opuštenije gleda na BiH i razumiju se problemi i kompleksnost koja postoji u ovoj zemlji.

- Sada i kolege poslanici bolje razumiju našu situaciju nego što je to bio prije slučaj, što se vidjelo prema pitanjima poslanika i odgovorima koje je davao Ivanić - rekla je Markovićeva.

Ona je istakla i da poslanici u Savjetu Evrope, iako im je trebalo dugo vremena, polako razumijevaju kompleksnost odnosa u BiH tako da više ona nije u prvom planu, kao i zbog činjenice da postoje druge neuralgične tačke u Evropi.

- BiH je na neki način napravila određene pomake, ali joj treba još vremena i strpljenja da neke druge svoje obaveze ispuni koje Savjet Evrope od nje očekuje - dodala je Markovićeva.

U radu Trećeg dijela redovnog godišnjeg zasjedanja Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope u Strazburu je učestvovala stalna delegacija Parlamentarne skupštine BiH koju čine predsjedavajući delegacije Senad Šepić, zamjenik predsjedavajućeg Borjana Krišto, te članovi Milica Marković, Mladen Bosić i Željko Komšić.