latinica  ћирилица
25/06/2015 |  17:43 | Autor: TANЈUG

Vujović: MMF će odobriti reviziju programa reformi Vlade Srbije

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da prva revizija programa reformi Vlade Srbije, koju je MMF podržao trogodišnjim aranžmanom, sutra ide na Savjet direktora te institucije i dodao da je na osnovu dobijenih informacija kompletan izvještaj preliminarno prošao bez diskusije.
Dušan Vujović (arhiva) -
Dušan Vujović (arhiva)

Vujović je rekao da prema tome neće biti diskusije na Savjetu direktora MMF već da će Prva revizija biti odobrena protokom vremena.

Prema njegovim riječima, jako je dobra vijest da je izvještaj stigao na vrijeme i da niko nije imao nijedno jedino pitanje.

- To govori da smo jako uspješno prošli taj program i otklanja sve dileme o progresu koje su bile u medijima - rekao je ministar.

On je ponovio da je to jako dobar rezultat i naveo da je ujedno i priznanje Vladi Srbije i Srbiji za uspješno sprovođenje reformi koje su definisane u oktobru prošle godine.

Kaže i da MMF dolazi u Srbiju od 20. do 30. avgusta, da ima više treškoća nego što je očekivao, ali da neće biti većih problema.

On je rekao da će za par dana biti gotova statistika republičkig budžeta, a do 15. jula svi drugi elementi.

- Do kraja jula ćemo imati sve i očekujemo da neće biti većih problema,, iako imamo više teškoća nego što smo planirali - rekao je Vujović.

Problemi, kako je naveo, nastaju, što se svi slažu sa reforma, ali kad dođe do primjene, na primjer, potreba za većom efikasnošću, to je onda problematično.

Vujović je podsjetio i da Misiju MMF-a u avgustu neće predvoditi kao do sada Zuzana Murgasova, već DŽejms Roah.

Naglasio je da je trogodišnji stend baj aranžman koji je Srbija zaključila sa MMF iz predostrožnosti, što znači da je to finansijska pomoć "ispod linije", samo kao garant spoljne likvidnosti.

- Mi nemamo namjeru to da koristimo, to je pomoć za spoljnu likvidnost koja nama ne treba, jer imamo devizne rezerve od 10 milijardi evra - rekao je on

Vujović je naveo da od 1,2 milijarde evra koliko je odobreno, to nije linearno, ali za 12 revizija koliko je planirano za tri godine, Srbija može da ostvari pravo da dio novca povlači.

- Očekujem da nam to neće trebati, ali ako se dogodi vanredno nešto imaćemo pravo da koristimo taj novac - rekao je ministar.

Nemamo pravo, kako je rekao, da ta sredstva koristimo za deficit, jer to mogu samo zemlje koje nemaju pristup kapitalnim tržištima, a Srbija ima.

Vujović je rekao da se deficit budžeta Srbije danas približio cifri od 30 milijardi dinara i poručio da se nada da će do kraja godine biti prostora za reviziju plata i penzija.

- Deficit je danas za oko 75 milijardi manje od onog što je dogovoreno sa Međunarodnim monetarnim fondom. Planirano je da do kraja juna deficit iznosi oko 105 milijardi dinara - rekao je Vujović.