latinica  ћирилица
25/06/2015 |  17:51 | Autor: B92

Teren za "Turski tok" pod lupom Gasproma

Gasprom ispituje infrastrukturu podzemnih skladišta gasa u Evropi, među kojima i Banatskog dvora u Srbiji, radi obezbjeđenja budućeg gasovoda Turski tok.

Kako je danas rekao načelnik odЈeljenja za transport, podzemno skladištenje i korišćenje gasa ruskog gasnog giganta Oleg Aksjutin, Gasprom intenzivno analizira moguće projekte PSG kako bi se obezbЈedila optimalna eksploatacija Turskog toka.

To su objekti koji su već u eksploataciji - Hajdah u Austriji i Banatski dvor u Srbiji. Mogu biti uključena i PSG koja su još u fazi projektovanja - Dambrožice u Češkoj i Tarsus u Turskoj", precizrao je Aksjutin na 12. Ruskom kongresu za naftu i gas.

On je dodao da u jugoistočnoj Evropi za rad Turskog toka mogu da budu od koristi podzemna skladišta u Bugarskoj, Mađarskoj i Slovačkoj, prenijela je agencija Ria novosti.

Gasprom takođe razmatra mogućnost izgradnje nekoliko podzemnih skladišta gasa na teritoriji Kine, kazao je Aksjutin.

"Važno nam je da budemo što bliže krajnjem korisniku PSG, to je idealna slika. Već imamo takvu strategiju i realizujemo je na istoku", objasnio je on.

"Razmatramo nekoliko projekata. Mnogo toga treba uzeti u obzir, mnogo geoloških informacija obraditi", rekao je Aksjutin

On je dodao da će izgradnja PSG zavisiti od dogovora s kineskim partnerima.