latinica  ћирилица
25/06/2015 |  18:07 | Autor: SRNA

Bevanda: U potpunosti ispoštovan budžetski kalendar

Ministarstvo finansija i trezora BiH već je uradilo okvirni budžet za period 2016-2018. godina i taj dokument će uskoro biti upućen na usvajanje Savjetu ministara, rekao je ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda.

Bevanda je u razgovoru sa šefom Delegacije EU u BiH Larsom Gunarom Vigemarkom rekao da je time u potpunosti ispoštovan budžetski kalendar.

On je pojasnio da će se poslije usvajanja okvirnog budžeta pristupiti izradi nacrta budžeta institucija BiH za 2016. godinu kako bi taj posao mogao biti završen u septembru, a procedura usvajanja okončana do kraja godine.

Na sastanku je istaknuto da je od posebne važnosti što je Fiskalni savjet BiH usvojio globalni fiskalni okvir za period 2016-2018. godina, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Bevanda i Vigemark su istakli da je neophodno da se do rješenja pitanja važnih za BiH dolazi dogovorom, u šta spada i uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije u procesu evropskih integracija.

Bevanda je naglasio da je na usaglašavanju ovog mehanizma već mnogo urađeno, te da dogovorena rješenja treba iskoristiti kako se ne bi gubilo vrijeme.

- Važno je konsultovati one koji su, ne samo nadležni, već i odgovorni za provođenje evropskih regulativa - naglasio je Bevanda.

On je dodao da su se blagovremene konsultacije sa svim nivoima vlasti pokazale kao efikasne i za usaglašavanje dokumenata koje priprema Direkcija za evropske integracije BiH.

Na sastanku je razgovarano o usaglašavanju evropske reformske agende kako bi što prije bile preduzete aktivnosti na provođenju prioritetnih reformi koje će dovesti do poboljšanja ekonomskih prilika u BiH.

Sagovornici su istakli značaj posljednje posjete Misije MMF-a BiH, te dobru saradnju sa ostalim međunarodnim finansijskim institucijama.

Vigemark je naglasio da će Delegacija EU nastaviti da pruža podršku BiH na njenom evropskom putu.