latinica  ћирилица
25/06/2015 |  18:21 | Autor: SRNA

Kojić: Tužilaštvo BiH odmah da procesuira Orića

Direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić razočaran je odlukom Savezne kancelarije za pravdu Švajcarske da nekadašnji komandant muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić bude izručen BiH, a ne Srbiji, obzirom da je Tužilaštvo BiH u više slučajeva pokazalo pristrasnost.

- Očigledno da je Tužilaštvo BiH posredstvom Ministarstva pravde BiH dostavilo Švajcarskoj dokumentaciju u kojoj ima dovoljno argumenata, činjenica i dokaza da Orić može biti procesuiran. Očekujem da Tužilaštvo BiH odmah preduzme mjere i procesuira Orića. Ovo je Tužilaštvu prilika da dokaže da nije pristrasno i da radi u interesu svih žrtava - rekao je Kojić.

On je naveo da se ne nada takvom ishodu s obzirom na ranije slučajeve poput Ejupa Ganića i Јovana Divjaka, te smatra da je Tužilaštvo BiH generator međunacionalne mržnje, da ne postiže pravdu za sve žrtve, porodice i narode i ne doprinosi pomirenju, a što bi trebalo.

- Bila nam je želja da Orić bude procesuiran u Srbiji jer ima dovoljno dokaza za to. Tužilaštvo Srbije za ratne zločine imalo je svjedoka, pripadnika 28. divizije (takozvane Armije BiH), a znajući kako radi Tužilaštvo BiH možemo da sumnjamo da će taj svjedok htjeti da svjedoči pred Tužilaštvom, s obzirom kakav ima pristup i rad kada je riječ o srpskim žrtvama, odnosno zločincima iz reda bošnjačkog naroda - istakao je Kojić.

Naglašavajući da svi zločinci treba da budu procesuirani, Kojić je rekao da je Orić lično činio zvjerstva i egzekucije na brutalan način, kao što je ubistvo sudije Ilića iz Srebrenice kojem je izvadio oči.

Kojić je upitao zar takve stvari nisu dovoljne za Tužilaštvo BiH da procesuira Orića, već taj predmet od 2009. godine drže u ladici.

- Glavni tužilac je rekao da je taj predmet u fazi prijave. On se pravdao bošnjačkim političarima i javnosti da mora da vidi koje mjere da preduzme da bi Orić bio izručen BiH. Zašto? Da bude izručen i da predmet bude i dalje u ladici? Ako su dostavili dokaze da se vodi postupak protiv Orića u BiH, onda neka taj postupak okončaju podizanjem optužnice i pravosnažnom presudom suda - zaključio je Kojić.

Savezna kancelarija za pravdu Švajcarske danas je po pojednostavljenom postupku odobrila izručenje Orića BiH, potvrđeno je iz ove kancelarije.

Nekadašnji komandant muslimanskih snaga u Srebrenci Naser Orić uhapšen je 10. juna u Švajcarskoj po potjernici Srbije zbog sumnje da je izvršio ratne zločine nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. godine.

Tužilaštvo BiH ranije je posredstvom Ministarstva pravde zatražilo od pravosuđa Švajcarske da Orić ne bude izručen pravosuđu Srbije, već u BiH.

Tužilaštvo BiH je tada ocijenilo da bi izručenje pravosuđu Srbije ugrozilo procesuiranje predmeta "Naser Orić i drugi" koje se vodi pred pravosuđem BiH.

U ovom predmetu, koji je pokrenut 2006. godine, Orić je ispitan 2008. godine po zahtjevu Okružnog tužilaštva Bijeljina, a predmet je 2009. godine, odlukom Suda BiH, preuzet u nadležnost Tužilaštva BiH i Suda BiH.