latinica  ћирилица
25/06/2015 |  19:16 | Autor: SRNA

Ivanić: Odluka o izučenju Orića vraća BiH unazad

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da će odluka švajcarskih vlasti o izručenju BiH osumnjičenog za ratne zločine Nasera Orića jako vratiti unazad BiH, a krhko povjerenje koje se počelo razvijati će biti vrlo ozbiljno ugroženo.
Mladen Ivanić - Foto: TANЈUG
Mladen IvanićFoto: TANЈUG

"Kad tome dodam i stanje oko rezolucije o Srebrenici, sve skupa je loše. Ovo će dodatno proizvesti nepovjerenje u pravosudne organe BiH jer ne vjerujem da će pokrenuti slučaj protiv Orića. Oni /pravosudni organi/ su poslužili da on bude oslobođen. Nastavlja se politika podjela sa katastrofalnim posljedicama i izrazito lošim ambijentom", rekao je Ivanić.

Prema njegovom mišljenju, cijela priča oko Orića je bila izuzetno loša i napravila je ambijent u kojem se BiH vratila u prošlo vrijeme, i to očigledno služi za afirmaciju i pokušaj predstavljanja potpuno drugačije slike o ratu.

"U toj slici je jedna strana nevina - bošnjačka, niko sa njihove strane ne može biti optužen i služi da se bošnjački političari ponašaju slavodobitno kao pobjednici", istakao je Ivanić.

Savezna kancelarija za pravdu Švajcarske danas je po pojednostavljenom postupku odobrila izručenje Nasera Orića BiH, potvrđeno je iz ove kancelarije.

Orić je uhapšen 10. juna u Švajcarskoj po potjernici Srbije zbog sumnje da je izvršio ratne zločine nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. godine.