latinica  ћирилица
25/06/2015 |  19:36 | Autor: SRNA

Mučibabić: Izručenje Orića još jedna neprincipijelnost međunarodne zajednice

Univerzitetski profesor Milimir Mučibabić izjavio je da ga nije iznenadila vijest da će nekadašnji komandant muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić iz Švajcarske biti izručen BiH i naglasio da je međunarodna zajednica još jednom pokazala nepravni i neprincipijelan stav.

Mučibabić je naglasio da dijeli mišljenje sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom da će Orić vjerovatno biti oslobođen i dodao da je to po svemu do sada viđenom prirodno očekivati.

- To je prirodno očekivati. Nije u pitanju samo Јovan Divjak ili Ejup Ganić, jer ako bi oni bili osuđeni onda bi oni koji su započeli rat u BiH bili odgovorni - ocijenio je Mučibabić, koji će večeras biti uvodničar na tribini u Beogradu na kojoj će učestvovati i predsjednik Srpske Milorad Dodik.

On je zaključio da je međunarodno pravo u posljednjih 20 godina, otkad su SAD proglasile princip "da ono što je vaše može biti naše", doživjelo sunovrat.

Savezna kancelarija za pravdu Švajcarske danas je po pojednostavljenom postupku odobrila izručenje Nasera Orića BiH, potvrđeno je iz ove kancelarije.

Orić je uhapšen 10. juna u Švajcarskoj po potjernici Srbije zbog sumnje da je izvršio ratne zločine nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. godine.

Tužilaštvo BiH ranije je posredstvom Ministarstva pravde zatražilo od pravosuđa Švajcarske da Orić ne bude izručen pravosuđu Srbije, već u BiH.

Tužilaštvo BiH je tada ocijenilo da bi izručenje pravosuđu Srbije ugrozilo procesuiranje predmeta "Naser Orić i drugi" koje se vodi pred pravosuđem BiH.

U ovom predmetu, koji je pokrenut 2006. godine, Orić je ispitan 2008. godine po zahtjevu Okružnog tužilaštva Bijeljina, a predmet je 2009. godine, odlukom Suda BiH, preuzet u nadležnost Tužilaštva BiH i Suda BiH.