latinica  ћирилица
25/06/2015 |  20:46 | Autor: TANЈUG

Vučić: Odluka o puštanju Orića je sve samo ne pravična

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je odluka Švajcarske da Nasera Orića izruči Bosni i Hercegovini politički motivisana, poručivši da to neće promijeniti politiku Srbije i njen odnos prema svojim susjedima.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

Vučić je na vanrednoj konferenciji za medije istakao da će se i dalje zalagati za mir i stabilnost u regionu, i da se zbog jednog čovjeka neće mijenjati odnos Srbije prema bošnjačkom narodu.

- Srbija želi mir i stabilnost u regionu i naša politika se poslije ovog teškog događaja za naš narod neće promijeniti zato što gledamo u budućnost i razmišljamo o budućnosti, a ne zato što smo slabi, rekao je Vučić.

Prema njegovim riječima odluka o puštanju Orića je sve samo ne pravična.

- Ima događaja poslije kojih ostaje osjećaj mučnine i onih čija mučnina služi kao nauk. Izručenje Orića spada u druge - mučne, ali poučne, posebno za nas Srbe. I Srbija će i iz ove lekcije umjeti da izvuče pouke, poručio je Vučić.

Kako je objasnio ta lekcija za nas znači da pitanje ratnih zločina nije uvek pitanje pravde, nego politike i da ta politika mora da bude takva da od vas napravi pobjednika.

- Zato danas neću da se bavim nepravdom, niti da kukam zbog te političke odluke da čovek optužen za najteže ratne zločine bude pušten na slobodu, jer nemamo iluzije da li će taj postupak biti nastavljen, pošto se od 2009., kada je Sarajevo preuzelo postupak od Bijeljine, on ne vodi, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je ponosan što u Srbiji nije sramota govoriti o zločinima sopstvenih građana jer je to "pitanje prava i pravde".

On je naglasio da ponosno smije da kaže da želi da ode na svako mjesto u bivšoj Јugoslaviji gdje su se zločini dogodili i da o svakom zločinu otvoreno govori.

Zašto drugi to ne smeju, zašto samo govore o zločinima nad svojim narodom, upitao je Vučić.

Vučić je takođe upitao međunarodnu zajednicu ko će da "vrati oči i život" Slobodanu Iliću, kao i život desetina i stotina Srba pobijenih u Podrinju od strane Orićevih snaga.

Premijer Srbije je istakao i da ćemo sa Bošnjacima morati da živimo narednih 100, 200, 300... godina i to jedni sa drugima, a ne jedni pored drugih, iako ima ljudi koji to ne mogu da razumeju.

Vučić je rekao i da njegova ruka nije prihvaćena i da je, kada je nudio dogovor, stabilnost, strateške razgovore o budućnosti, dobio prijetnje i poruke da ne dolazi u Srebrenicu jer mu se ne garantuje sigurnost.

- Nisam zbog toga htio da dođem, htio sam negdje da odem da napravim razliku i povučem crtu između nas i nekih drugih i da bi pokazao ko gleda u budućnost, a ko ne. Sada kažu pušten je Orić, garantujemo ti sigurnost - nemojte da mi garantujete, kao što niste juče, rekao je Vučić i zaključio da ono što radi radi zbog građana Srbije jer smatra da je važno da Srbi i Bošnjaci imaju dobre odnose.

Vučić: Neću potpisati predaju srpske imovine dok sam živ


Vučić izjavio je da je ispunio riječ time što ništa nije saopštio u javnosti o razgovorima u Briselu i poručio da nikada neće potpisati da imovina Srbije bude imovina Kosova.

Podsjetio je da dogovoreno da se detalji razgovora u Briselu ne iznose u javnost i da je to dogovoreno sa evropskom komesarkom Federikom Mogerini i zapitao se da li to uvijek "naša riječ znači a tuđa ništa ili veoma malo".

Nakon što su se već čule različite izjave, on je večeras rekao da sada mora da kaže da je razgovor o eneregetici prekinuo čim se videlo "da pokušavaju da uzmu srpsku imovinu i da sada kažu da je to pred potpisivanjem".