latinica  ћирилица
26/06/2015 |  08:37 | Autor: TANЈUG

Porošenko odobrio boravak strane vojske radi podrške miru

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko potpisao je izmijenjeni zakon kojim se omogućava da na ukrajinskoj teritoriji borave oružane snage drugih država, javili su elektronski mediji.
Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko - Foto: Beta/AP
Ukrajinski predsjednik Petro PorošenkoFoto: Beta/AP

Strana vojska može da uđe u Ukrajinu na zahtjev njenog rukovodstva i na osnovu odluka UN i/ili Evropske unije, navodi Bi-Bi-Si.

U dokumentu objavljenom na internet-stranici ukrajinskog predsjednika navodi se da se na ovaj način reguliše pitanje sprovođenje međunarodne operacije podrške miru i bezbjednosti na teritoriji Ukrajine, navodi britanski javni servis, dodajući da se zabranjuje učešće u takvim operacijama oružanih snaga država "koje protiv Ukrajine pokreću oružanu agresiju".

Prema objašnjenju uz potpisani zakon, sprovođenje međunarodne operacije radi podrške mira i bezbjednosti u Ukrajini "osiguraće efikasnu implementaciju protokola poslije konsultacija Kontakt-grupe", prenio je TAS S.

Bi-Bi-Si podsjeća da je Zakon o proceduri puštanja i uslovima boravka jedinica oružanih snaga drugih država na teritoriji Ukrajine usvojila Vrhovna rada (skupština) početkom juna.

Ranije je Porošenko izjavio da Ukrajina ima pravo da se obrati Savjetu bezbjednosti UN povodom puštanja mirovnjaka radi uspostavljanja mira u zemlji, podsjeća TAS S, dok Ukrinform u naslovu teksta navodi da je Porošenko "otvorio mirovnjacima put u Ukrajinu".