latinica  ћирилица
26/06/2015 |  08:42 | Autor: TANЈUG

Kosovski parlament danas o formiranju suda za zločine tzv. OVK

Kosovski parlament trebalo bi danas da donese odluku o formiranju specijalnog suda za ratne zločine koje je počinila tzv. Oslobodilačka vojska Kosova.

Ukoliko odluka o formiranju specijalnog suda za ratne zločine OVK ne bude donesena u kosovskom parlamentu, ona će biti donesena u Savjetu bezbjednosti UN, više puta do sada su upozorili međunarodni zvaničnici. Do sada je mnogo puta odlagana sjednica sa navedenom tačkom dnevnog reda, a poznavaoci prilika ne isključuju mogućnost da se to dogodi i danas.

Istovremeno, Udruženje veterana OVK najavilo je protest zbog najavljene sjednice o formiranju specijalnog suda, a predsjednik udruženja rata OVK DŽavit Јašari je rekao da, prema njegovim saznanjima, parlament neće imati neophodnu dvotrećinsku većinu za donošenje odluke.

Inače, Prijedlog zakona o specijalnom sudu za zločine OVK koji bi danas trebalo da se nađe pred kosovskom skupštinom, tretira najteže ratne zločine, a predviđeno je da stupi na snagu do kraja godine.

U prijedlogu u koji je Tanjug ranije imao uvid, stoji da će Specijalni sud za zločine OVK suditi za istrebljivanje, deportaciju, zatvaranje, mučenje, silovanje, seksualno ropstvo i progon na političkoj, nacionalnoj, rasnoj ili vjerskoj osnovi.

Specijalni sud za ratne zločine OVK biće podijeljen na sudska vijeća koja će se baviti "namjernim ubistvima, torturama ili neljudskim tretiranjem, uključujući i biološke eksperimente, uništavanje u masi i prisvajanje imovine koja se ne može obrazložiti vojnom neophodnošću, držanje talaca kao i ostale vrste zločina po međunarodnom pravu".

Takođe, prijedlogom je predviđeno da zakon o specijalnom sudu stupa na snagu šest mjeseci nakon objavljivanja u Službenom glasniku Kosova, što bi značilo da bi, ukoliko bude usvojen, počeo da se primjenjuje krajem decembra 2015. godine.

Ambasadorka SAD u Prištini Trejsi En DŽejkobson pozvala je početkom juna skupštinu Kosova da što prije forimira specijalni sud, upozorivši da u suprotnom neće moći da bude spriječeno njegovo formiranje u Savjetu bezbjednosti UN.

Kao krajnji rok za formiranje tog suda pominjani su 26., odnosno 28. maj, ali se to do danas nije dogodilo. S druge strane, Srbija čvrsto stoji iza osnivanja specijalnog suda za zločine OVK, a direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je ranije da ne smije biti bjekstva od pravde, te da ratni zločini ne zastarijevaju.

Srpski poslanici će, prema najavama, glasati za zakon o formiranju specijalnog suda.