latinica  ћирилица
26/06/2015 |  09:48 | Autor: TANЈUG

Merkel i Oland: Grčka mora za vikend da postigne dogovor

Lideri Njemačke i Francuske upozorili su jutros Grčku da mora postići dogovor sa kreditorima na, kako su rekli, odlučujućim sutrašnjim pregovorima evrogrupe kako bi zemlja izbjegla bankrot i potencijalni izlazak iz evrozone.
Angela Merkel i Aleksis Cipras - Foto: AFP
Angela Merkel i Aleksis CiprasFoto: AFP

"Moramo nastaviti sa radom jer vrijeme ističe, a sutrašnji sastanak evrogrupe biće od odlučujućeg značaja. Svi lideri su podržali ideju da sve mora biti urađeno radi pronalaženja rješenja na sutrašnjem sastanku", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel na samitu šefova država i vlada članica Evropske unije u Briselu, prenosi Frans pres.

Istovremeno, francuski predsjednik Fransoa Oland obećava pomoć za postizanje "trajnog" sporazuma za Grčku.

"Vjerujem da je sutrašnji sastanak ključan, jer 30. juna Grčkoj dolaze na naplatu dugovanja, a još preostaju sastanci nacionalnih parlamenata", kazao je Oland.

Poslije jučerašnjeg popodnevnog sastanka evrogrupe, koji je završen bez dogovora o rješavanju grčke dužničke krize, lideri EU su sinoć održali dvosatne razgovore o Grčkoj.

Po dolasku na jučerašnji samit, grčki premijer Aleksis Cipras je izrazio nadu u postizanje sporazuma sa kreditorima. "Poslije sveobuhvatnih grčkih prijedloga, uvjeren sam da ćemo postići kompromis koji će pomoći evrozoni i Grčkoj da prevaziđu krizu", izjavio je Cipras.

U međuvremenu, zvaničnici MMF-a tvrde da će Grčka biti u stanju da servisira dug, a portparol te institucije, Geri Rajs, kaže da su sva pominjanja grčkog bankrota zapravo spekulacije i da MMF očekuje da će zvanična Atina 30. juna platiti dug.
U slučaju neizmirivanja obaveza na dan dospjeća, Grčkoj će, prema rečima Rajsa, biti ukinut pristup finansijskoj pomoći MMF-a.